facebook scherm laptop

Facebook betaalt jongeren voor informatie

Laatst bijgewerkt: 31 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 39 seconden

Facebook betaalt jongeren voor het plaatsen van een informatie-opzuigende app. Hoewel Facebook zich nog niet heeft uitgelaten over de data die ze via deze apps verzamelen, is er wel het een en andere af te leiden van de toestemmingen waar de app om vraagt. Volgens deskundigen kan de app onder andere de volgende dingen uitlezen: privé berichten, chats, foto’s, email, web zoekopdrachten, surfgeschiedenis en locatie.

Jongeren werven

Met reclames op Instagram en Snapchat probeert Facebook Research jonge gebruikers over te halen deze apps te installeren. Deelnemers krijgen iedere maand $20 betaald en voor elke doorverwijzing kunnen ze nogmaals $20 verdienen. Facebook is expliciet op zoek naar de gegevens van gebruikers tussen de 13 en 35 jaar oud. De apps vragen voor de gebruikers tussen de 13 en 17 wel om toestemming van de ouders, gezien er privacy gevoelige informatie wordt verzameld. Maar het is maar de vraag of de gebruikers de gevolgen van hun deelname kunnen bevatten.

Amazon bonnetje

Een van de apps vroeg gebruikers zelfs om een screenshot van hun Amazon koopgeschiedenis toe te sturen. Op deze manier kan het bedrijf vervolgens browsegedrag koppelen aan koopgedrag. Zeker doordat een groot deel van de gebruikers erg jong is, is het lastig voor hen de gevolgen voor hun privacy te overzien.

Project Atlas

Hoewel Facebook het doet voorkomen alsof ze er geen geheim van maken dat de apps aan hen gelieerd zijn, is dat voor gebruikers niet altijd even makkelijk te ontdekken. Via in ieder geval BetaBound, uTest en Applause vinden ze leden die bereid zijn hun privacy op te geven voor $20 dollar per maand. Het overkoepelende project wordt vaak Project Atlas genoemd. In de eerste instantie wordt het niet duidelijk dat Facebook de initiator van het project is.  Zo is er geen sprake van Facebook op de inschrijfpagina van BetaBound.

Onavo

Eerder al verzamelde Facebook op grote schaal gebruikersinformatie met hun VPN Onavo. Deze app werd gepresenteerd als een extra beveiliging voor de gebruiker, maar de realiteit was dat Facebook via de app enorm veel informatie verzamelde. Gezien al het internetverkeer van de gebruiker via Onavo liep, kreeg Facebook een interessant kijkje achter de schermen. Zo kwam het bedrijf er op deze manier achter dat WhatsApp twee keer zo veel gebruikt werd als Facebook Messenger. Door deze waardevolle informatie kocht Facebook later WhatsApp op voor 19 biljoen dollar. Onavo diende als een soort marktspion voor het bedrijf, al zou Facebook dit bij hoog en laag ontkennen.

Niet in de Appstore

Onavo werd uit de Appstore verbannen omdat het de privacy guidelines van Apple schond. De app volgende namelijk niet alleen het gebruik van de app zelf, maar ook het gebruik van andere apps. De apps die Facebook nu gebruikt worden niet via de Appstore gedownload, maar via een website.

Deze manier van data verzamelen is ontzettend waardevol voor een bedrijf als Facebook. Niet alleen kunnen zij de concurrent voor zijn door interessante startups op te kopen, maar met deze informatie kunnen ze ook gerichte advertenties verkopen. Dit alles is nog maar het puntje van de ijsberg.

Voor het installeren van een app is het altijd verstandig om goed te kijken naar wat voor soort informatie ze van jou willen en waar die informatie vervolgens terecht kan komen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past