App-icoontje van Google Authenticator op een iPhone

Google Authenticator voor iOS kan voortaan accounts exporteren

Laatst bijgewerkt: 3 december 2020
Leestijd: 2 minuten, 35 seconden

Google heeft zijn multifactorauthenticatie-applicatie Google Authenticator van een update voorzien. Wie de authenticator op zijn iPhone heeft staan en overschakelt naar een nieuwe smartphone van Apple, kan zijn account met bijbehorende verificatiecodes voortaan exporteren naar dit apparaat. Dit gebeurt aan de hand van een QR-code.

Dat schrijven diverse internationale media.

Dit is multifactorauthenticatie in een notendop

Met multifactorauthenticatie (MFA) of tweestapsverificatie breng je een extra beveiligingslaag aan bij je online accounts. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord heb je tevens een speciale beveiligingscode of token (ook wel Time-based One Time Passwords of TOTP genoemd) nodig om te kunnen inloggen. Op deze manier beveilig je je account tegen kwaadwillende cybercriminelen en hackers. En het is een zeer effectieve methode: securityexperts stellen dat de accounts van minder dan 0,1 procent van alle gebruikers die MFA heeft ingeschakeld wordt gehackt.

Om MFA in te stellen, heb je een applicatie nodig die voortdurend wisselende beveiligingscodes aanmaakt. Zowel in de App Store als de Google Play Store zijn meer dan genoeg aanbieders te vinden van MFA-apps. Eén daarvan is Google met Google Authenticator, wellicht een van de grootste en tegelijkertijd bekendste MFA-apps.

Google Authenticator overzetten naar andere iPhone werkte zo

Google Authenticator overschakelen van een oude naar een nieuwe iPhone was voor veel gebruikers een doorn in het oog. Ze moesten een omslachtig proces doorlopen om dit voor elkaar te krijgen. Allereerst moesten ze Google Authenticator op hun nieuwe iPhone installeren. Daarna moesten ze op hun computer de website van Googles tweestapsverificatie openen. Hier kunnen ze de MFA-app selecteren en drukken ze op de knop Wijzig telefoon. Daar selecteerden ze de optie iPhone en klikten ze op Volgende.

Dan verscheen er een barcode in beeld. Vervolgens openden ze Google Authenticator op hun nieuwe iPhone, drukten ze op het Plus-icoontje rechtsboven in beeld en tot slot Scan barcode. Met de camera scanden gebruikers de barcode op het beeldscherm van hun computer en voerden ze de zescijferige beveiligingscode in van de app. Op dat moment waren de beveiligingscodes van hun oude telefoon niet langer te gebruiken.

Google introduceert exportfunctie voor iOS

Het bovenstaande stappenplan moesten gebruikers voor iedere dienst herhalen die ze beveiligd hadden met Google Authenticator. Een tijdrovende en helse klus. Dat kan en moet eenvoudiger kunnen, dacht Google bij zichzelf. Afgelopen mei introduceerde de zoekmachinegigant daarom een exportfunctionaliteit. Deze was echter alleen beschikbaar voor Android-telefoons. Wie een iPhone had en zijn toestel verving door een nieuwe iPhone, viste achter het net.

Nu heeft Google de exportfunctionaliteit van Android ook naar iOS gebracht. Iedereen die versie 3.1.0 van Google Authenticator installeert op zijn iPhone, kan zijn accounts exporteren. Dit werkt met een Quick Response of QR-code. Daarvoor druk je op de drie verticaal geplaatste puntjes rechtsboven in de hoek en selecteer je Account exporteren. Zodra je de QR-code met je nieuwe iPhone scant, worden je accounts automatisch overgedragen naar je nieuwe toestel.

Op deze manier kun je tien accounts tegelijkertijd overzetten naar je nieuwe iPhone. Als je Google Authenticator voor meerdere online accounts gebruikt, moet je meerdere malen een QR-code aanmaken en scannen. Naast de exportfunctie ondersteunt Google Authenticator voor iOS nu ook dark mode.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen