Gevangenen Amerikaanse instelling mogen cel niet uit door ransomware-aanval

gevangenis slot

Gedetineerden van een gevangenis in de Amerikaanse staat New Mexico konden vorige week kun cel niet verlaten door een ransomware-aanval. De cyberaanval zorgde ervoor dat de automatische deuren en camera’s van de gevangenis niet meer werkten, zo meldt The Verge.

Op slot

Op 5 januari werd het Metropolitan Detention Center in de stad Albuquerque slachtoffer van een cyberaanval. Alle internetdiensten van de instelling lagen plat, waardoor de camera’s niet werkten en het personeel geen gegevens op kon zoeken over de gevangenen.

De gedetineerden werden in lockdown geplaatst en konden enkele dagen niet van hun cel af. Het personeel kon door de aanval ook niet bij het systeem waarin incidenten moeten worden gemeld. In dit systeem worden rapporten opgemaakt over gevechten, gebruik van geweld en aangifte van seksueel geweld. Het lijkt erop dat dit systeem is beschadigd door de cyberaanval. Het moet nog onderzocht worden hoeveel informatie hierdoor verloren is gegaan.

Daarnaast was het niet mogelijk om bezoekers te registreren, waardoor deze ook tijdelijk niet welkom waren.

Tegen de wet

Door de lockdown kon de gevangenis niet voldoen aan alle rechten van de gedetineerden. Zo konden de gevangenen bijvoorbeeld niet gebruikmaken van de telefoon, waar ze wel recht op hebben. Hierdoor heeft de provincie een noodoproep ingediend bij een federale rechtbank.

De storing bij de gevangenis was onderdeel van een grote aanval op Bernalillo County. Vorige week werden verschillende kantoren van de provincie getroffen door een cyberaanval.

Gevolgen ransomware

Bij ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd, versleutelt een hacker alle bestanden en systemen van een organisatie. Vaak wordt er vervolgens een betaling geëist om de systemen weer vrij te geven.

Dat ransomware verstorende effecten kan hebben was al bekend en is in dit geval ook weer schrijnend zichtbaar. Wanneer dit bij een bedrijf gebeurt kan er vaak even niet gewerkt worden en lopen de kosten op. Maar wanneer een dergelijke cyberaanval gericht is op een gevangenis of zorginstelling, kunnen er mensenlevens in gevaar worden gebracht.

Techredacteur
Tove is al een aantal jaar actief bij VPNgids als techredacteur. Haar doel is om belangrijke informatie over veilig internetten en privacy voor iedereen beschikbaar en begrijpelijk te maken. Mensen kunnen zich beter wapenen tegen cybercriminaliteit en internetcensuur wanneer ze weten waar het over gaat. Meer over Tove.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen