telefoon update

Frauduleuze “Updates for Samsung” app gedownload door meer dan 10 miljoen mensen

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2019
Leestijd: 1 minuut, 52 seconden

We willen allemaal graag dat onze besturingssystemen goed geüpdatet zijn. Van deze wens maakt de app “Update for Samsung” gretig gebruik. De app, die gewoon in de Play Store te vinden is, werd ontdekt door cybersecuritybedrijf CSIS. Zij probeerde, net als meer dan 10 miljoen andere mensen, de app uit en kwamen erachter dat het Samsung firmware verkoopt terwijl deze gewoon gratis verkrijgbaar is via de officiële kanalen.

De “Updates for Samsung” app 

De app ziet er gelikt uit en door de naam “Updates for Samsung” winnen ze direct het vertrouwen van de consument. Het is dan ook niet vreemd dat mensen die naar firmware updates op zoek zijn in de Playstore bij deze app belanden.  

In de app zelf krijg je blogs van de website updato te zien met daarin artikelen en nieuws omtrent Android. Vervolgens kunnen gebruikers Samsung firmware downloaden, dit terwijl de app niet verbonden is aan Samsung. Voor $34,99 biedt de app een jaarabonnement van Samsung updates aan. Interessant genoeg zijn de updates van Samsung gemakkelijk en gratis verkrijgbaar op je apparaat.  

Verder is het interessant dat de app betalingen niet regelt via GooglePlay, maar simpelweg vraagt om je creditcard informatie.  

Ze bieden ook een gratis update aan maar deze is expres tergend langzaam gemaakt om zo mensen te motiveren om voor de betaalde snellere versie te gaan. Ook bij de gratis updates is het nog steeds zo dat gebruikers hun gegevens aan het bedrijf verschaffen. In een tijd waar big data geld waard is betaal je in feite door je gegevens af te staan.  

Zonder zorgen je Android updaten 

Het beste is altijd om je apparaten te updaten via de verkoper van je besturingssysteem. Op je Android telefoon kan dit heel gemakkelijk. Open “instellingen” op je Android apparaat en ga dan naar “Toestel-info”, dit staat vaak onder het kopje “Systeem”. Hier kun je vervolgens handmatig nieuwe updates downloaden maar ook aanvinken dat updates voortaan automatisch worden gedownload.

Het is verstandig om je updates altijd goed geregeld te hebben. Wanneer apparaten de nieuwste updates hebben zijn ze beter beschermd tegen cybercriminelen. Dit komt omdat de besturingssystemen met updates zorgen dat alle recent gevonden kwetsbaarheden zijn gedicht. Het updaten van besturingssystemen is niet voor niets de eerste stap in ons veilig online stappenplan.  

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen