Fraudehelpdesk waarschuwt voor oplichtingstruc met BSN-nummer

Angstige vrouw met handen in het haar staart naar haar computerscherm

De Fraudehelpdesk heeft diverse meldingen ontvangen van Nederlanders die zogenaamd door de ‘National Police’ of de ‘Dutch Supreme Court’ zijn benaderd. In een Engelstalig bericht krijgen zij te horen dat er zich zogenaamd ‘verdachte activiteiten’ hebben voorgedaan met het burgerservicenummer van degene die ze bellen. Hen wordt gevraagd om hun identiteit te bevestigen door hun BSN-nummer in te voeren. Dit is niets meer dan een oplichtingstruc om persoonsgegevens te bemachtigen en identiteitsfraude uit te voeren.

Dat schrijft de Fraudehelpdesk in een waarschuwing op haar website.

Fraudehelpdesk: ‘Hang op en bel niet terug’

Het zijn geen mensen die hun slachtoffers bellen: ze worden benaderd door een ingesproken voicemailbericht. De precieze boodschap is afhankelijk van het bandje dat mensen te horen krijgen. De ene keer wordt er zogenaamd een BSN-nummer misbruikt, de andere keer maakt men zich schuldig aan criminele activiteiten als witwassen en drugshandel. Er is ook een derde variant: deze zegt dat er een arrestatiebevel loopt tegen degene die telefonisch wordt benaderd.

In alle scenario’s krijgen degenen die gebeld worden de opdracht om actie te ondernemen om vervolging of identiteitsfraude te voorkomen. Bellers wordt gevraagd om op het getal 1 te drukken. Dan krijgen ze zogenaamd een agent aan de lijn die vraagt om hun identiteit te bevestigen met persoonsgegevens, waaronder hun BSN-nummer. Soms krijgen bellers te horen dat ze hun geld moeten ‘veiligstellen’ door het over te maken naar een speciaal bankrekeningnummer.

De Fraudehelpdesk raadt mensen aan die benaderd worden door de ‘National Police’ (Nationale Politie) of ‘Dutch Supreme Court’ (Hooggerechtshof) om geen persoonlijke informatie af te staan. Geld overmaken naar een ander bankrekeningnummer is eveneens onverstandig “aangezien u dit geld dan kwijt bent”. Verbreek de verbinding, bel geen telefoonnummers die onbekend zijn voor je terug en wees alert op toekomstig telefoonverkeer.

BSN kan gebruikt worden voor oplichting en fraude

De kans dat de oplichters daadwerkelijk identiteitsfraude kunnen plegen met enkel een BSN-nummer, is overigens klein. Een burgerservicenummer is een zogeheten ‘informatieloos’ nummer en wordt door overheidsinstanties gebruikt om persoonsgegevens te verwerken en als ze in contact staan met burgers. Instanties buiten de overheid mogen een BSN uitsluitend gebruiken als daarvoor een wettelijke basis bestaat. Het voordeel van het BSN-nummer is dat je niet steeds je persoonsgegevens bij elke overheidsorganisatie opnieuw hoeft aan te leveren.

Een BSN kan daarentegen wel onderdeel uitmaken van een poging om identiteitsfraude te plegen. Cybercriminelen zijn door een datalek bijvoorbeeld in het bezit van je naam, adres, woonplaats, contactgegevens en kopie van je identiteitsbewijs. Door een BSN-nummer aan deze gegevens toe te voegen, ontstaat er een completer profiel. Deze kan gebruikt worden voor fraude, maar ook doorverkocht worden aan andere oplichters.

Een BSN kan ook voor een ander doel gebruikt worden, namelijk om persoonsgegevens van slachtoffers bij andere instanties te bemachtigen. Het burgerservicenummer wordt vaak gevraagd aan mensen om zich te identificeren. Oplichting en fraude liggen op de loer als kwaadwillenden over je BSN-nummer beschikken.

BSN niet langer gekoppeld aan BTW-nummer

De Belastingdienst eist dat iedere zzp’er zich registreert bij de Kamer van Koophandel. Na registratie krijgen zij dan een BTW-nummer. Dit nummer dienen zij te gebruiken als ze communiceren met klanten en leveranciers. Het is wettelijk verplicht om dit nummer op een factuur en de website te vermelden.

Jarenlang bestond het BTW-nummer uit het burgerservicenummer, met als toevoeging op het eind de letter -B en volgnummer of controlegetal bestaande uit twee cijfers. In juli 2018 bepaalde de Autoriteit Persoonsgegevens dat het verwerken van burgerservicenummers in een BTW-nummer in strijd is met de wet. “De gegevens over zelfstandigen die de Belastingdienst verwerkt zijn persoonsgegevens, omdat het informatie over geïdentificeerde natuurlijke personen betreft”, zo schreef de toezichthouder.

Na deze uitspraak is de Belastingdienst overgestapt naar een BTW-id. Deze bestaat uit een landcode, 9 willekeurige cijfers, de letter -B en een controlegetal van twee cijfers. Doordat het BTW-id niet langer gekoppeld is aan een BSN-nummer, wordt de privacy van zzp’ers beter beschermd.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
16
Reacties
Plaats een reactie
 1. Vandaag ook gebeld. Aangezien ik vorige week mijn creditcard ben verloren in New York en daarvan aangifte heb gedaan bij de politie was ik eerst in de veronderstelling dat het de NYPD was. Daarom adresgegevens en BSN doorgegeven. Vervelende samenloop van omstandigheden, want anders was ik er waarschijnlijk nooit ingetrapt. Verder geen rekeningnummers e.d. gedeeld. Hopelijk loopt het met een sisser af, maar lekker zit het niet…..

 2. Ik ben vandaag ook gebeld vanaf een Nederlands nummer (0626094323). Met idd een bandje over police en BSN en druk 1. Niet gedaan natuurlijk. Verbaasd me eigenlijk dat mensen er in trappen. Als er een arrestatiebevel tegen je loopt gaat de politie je echt niet eerst bellen 😉 dan word je gewoon op een ochtend van je bed gelicht. Wat mij wel verbaasd is hoe deze mensen Nederlandse telefoonnummers kunnen gebruiken?

 3. Ik ook met zelfde melding over bsn nr
  Vreemde dat dit met een 06 nr gebeurd
  +31 6 53 25 77 77 Dus iedereen opgelet.

 4. ik dus ook,toch een x dat nr terug gebeld krijg oudere dame aan de lijn Willemien raar krijg dezelfde dame op andere nr ook??? wordt wel gelijk verbroken

 5. Ik ben op 29 oktober en op 1 november gebeld door :
  0627514460
  en
  0627519390

 6. 29-10-2021
  vanmiddag gebeld met een bandje over mijn BSN nummer. Dit nummer lijkt, net zoals een andere melder zegt, ook verdacht veel op mijn eigen nummer.
  Ik heb opgehangen want ik had al ergens gehoord over BSN fraude.

  maar gelukkig zijn al die shit telefoontjes over de goedkope energie contracten nu wel eindelijk afgelopen

 7. Vanochtend 29/10/21 door een 06 nummer gebeld over BSN fraude. Dit nummer lijkt verdacht veel op mijn eigen nummer, alleen de laatste 3 cijfers wijken hier vanaf. Het was de 2e keer dat ik zo’n telefoontje ontving in enkele weken. Meteen opgehangen, nummer geblokkeerd en uit mijn recente lijst verwijderd.

 8. Vandaag verschillende keren achter elkaar gebeld door verschillende nummers
  +31653785698
  +31653410657
  +31653789258
  +31653930542
  +31653938094
  +31653933353

  Doordat ik gestoord werd midden in een meeting op mijn werk, heb ik in eerste instantie wel mijn voornaam, achternaam en postcode doorgegeven. maar daarna opgehangen. Na dit eerste telefoontje ben ik meteen meerdere keren teruggebeld door deze verschillende nummers Kan ik daar problemen mee krijgen?

  • Hi Desiree,

   Het is inderdaad niet handig om informatie door te geven bij dit soort scam calls. Echt in de problemen kom je niet met zo weinig informatie, maar je moet de komende tijd wel even extra opletten voor gepersonaliseerde phishing pogingen.

   Mocht je nog steeds vaak gebeld worden, dan is het waarschijnlijk mogelijk om telefoontjes van nummers die niet in je contactenlijst voorkomen via de instellingen van je telefoon automatisch te weigeren.

 9. Ik ook! 0641242443 met een Engelstalig verhaal dat mijn BSN nummer zou worden geannuleerd.

 10. Zelfde verhaal hier. +31653253199

 11. Vandaag gebeld met nummer 0634042386 met Engelstalig verhaal over bsn fraude

 12. vandaag gebeld door nr 0654692111
  met het zelfde verhaal

 13. Ik ben vandaag ook gebeld. Toen er gezegd werd press 1, wist ik meteen dat het foute boel was en heb ik opgehangen. Stelletje oplichters.

 14. Gebeld door 0680139024 met zo’n verhaal. Meteen opgehangen.

 15. Vandaag 19/10/21 ook gebeld van een nummer met deze vraag. Aangegeven dat ze fraudeurs zijn en opgehangen.

Een reactie plaatsen