Fraudehelpdesk waarschuwt voor oplichtingstruc met BSN-nummer

Angstige vrouw met handen in het haar staart naar haar computerscherm

De Fraudehelpdesk heeft diverse meldingen ontvangen van Nederlanders die zogenaamd door de ‘National Police’ of de ‘Dutch Supreme Court’ zijn benaderd. In een Engelstalig bericht krijgen zij te horen dat er zich zogenaamd ‘verdachte activiteiten’ hebben voorgedaan met het burgerservicenummer van degene die ze bellen. Hen wordt gevraagd om hun identiteit te bevestigen door hun BSN-nummer in te voeren. Dit is niets meer dan een oplichtingstruc om persoonsgegevens te bemachtigen en identiteitsfraude uit te voeren.

Dat schrijft de Fraudehelpdesk in een waarschuwing op haar website.

Fraudehelpdesk: ‘Hang op en bel niet terug’

Het zijn geen mensen die hun slachtoffers bellen: ze worden benaderd door een ingesproken voicemailbericht. De precieze boodschap is afhankelijk van het bandje dat mensen te horen krijgen. De ene keer wordt er zogenaamd een BSN-nummer misbruikt, de andere keer maakt men zich schuldig aan criminele activiteiten als witwassen en drugshandel. Er is ook een derde variant: deze zegt dat er een arrestatiebevel loopt tegen degene die telefonisch wordt benaderd.

In alle scenario’s krijgen degenen die gebeld worden de opdracht om actie te ondernemen om vervolging of identiteitsfraude te voorkomen. Bellers wordt gevraagd om op het getal 1 te drukken. Dan krijgen ze zogenaamd een agent aan de lijn die vraagt om hun identiteit te bevestigen met persoonsgegevens, waaronder hun BSN-nummer. Soms krijgen bellers te horen dat ze hun geld moeten ‘veiligstellen’ door het over te maken naar een speciaal bankrekeningnummer.

De Fraudehelpdesk raadt mensen aan die benaderd worden door de ‘National Police’ (Nationale Politie) of ‘Dutch Supreme Court’ (Hooggerechtshof) om geen persoonlijke informatie af te staan. Geld overmaken naar een ander bankrekeningnummer is eveneens onverstandig “aangezien u dit geld dan kwijt bent”. Verbreek de verbinding, bel geen telefoonnummers terug die je niet kent en wees alert op toekomstig telefoonverkeer.

BSN kan gebruikt worden voor oplichting en fraude

De kans dat de oplichters daadwerkelijk identiteitsfraude kunnen plegen met enkel een BSN-nummer, is overigens klein. Een burgerservicenummer is een zogeheten ‘informatieloos’ nummer en wordt door overheidsinstanties gebruikt om persoonsgegevens te verwerken en als ze in contact staan met burgers. Instanties buiten de overheid mogen een BSN uitsluitend gebruiken als daarvoor een wettelijke basis bestaat. Het voordeel van het BSN-nummer is dat je niet steeds je persoonsgegevens bij elke overheidsorganisatie opnieuw hoeft aan te leveren.

Een BSN kan daarentegen wel onderdeel uitmaken van een poging om identiteitsfraude te plegen. Cybercriminelen zijn door een datalek bijvoorbeeld in het bezit van je naam, adres, woonplaats, contactgegevens en kopie van je identiteitsbewijs. Door een BSN-nummer aan deze gegevens toe te voegen, ontstaat er een completer profiel. Deze kan gebruikt worden voor fraude, maar ook doorverkocht worden aan andere oplichters.

Een BSN kan ook voor een ander doel gebruikt worden, namelijk om persoonsgegevens van slachtoffers bij andere instanties te bemachtigen. Het burgerservicenummer wordt vaak gevraagd aan mensen om zich te identificeren. Oplichting en fraude liggen op de loer als kwaadwillenden over je BSN-nummer beschikken.

BSN niet langer gekoppeld aan BTW-nummer

De Belastingdienst eist dat iedere zzp’er zich registreert bij de Kamer van Koophandel. Na registratie krijgen zij dan een BTW-nummer. Dit nummer dienen zij te gebruiken als ze communiceren met klanten en leveranciers. Het is wettelijk verplicht om dit nummer op een factuur en de website te vermelden.

Jarenlang bestond het BTW-nummer uit het burgerservicenummer, met als toevoeging op het eind de letter -B en volgnummer of controlegetal bestaande uit twee cijfers. In juli 2018 bepaalde de Autoriteit Persoonsgegevens dat het verwerken van burgerservicenummers in een BTW-nummer in strijd is met de wet. “De gegevens over zelfstandigen die de Belastingdienst verwerkt zijn persoonsgegevens, omdat het informatie over geïdentificeerde natuurlijke personen betreft”, zo schreef de toezichthouder.

Na deze uitspraak is de Belastingdienst overgestapt naar een BTW-id. Deze bestaat uit een landcode, 9 willekeurige cijfers, de letter -B en een controlegetal van twee cijfers. Doordat het BTW-id niet langer gekoppeld is aan een BSN-nummer, wordt de privacy van zzp’ers beter beschermd.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
22
Reacties
Plaats een reactie
 1. Ik ben precies met hetzelfde verhaal gebeld door een nummer. Omdat ik enigszins overvallen werd (en ik toevallig op een telefoontje van een Nederlandse overheidsinstantie zat te wachten) ben ik stom genoeg geweest om mijn postcode, naam en laatste 3 cijfers van mijn bsn te delen.

  Kan iemand mij vertellen wat zij hier mee kunnen doen, en of ik hier zelf nog iets tegen kan doen?

  • Hallo Erik, In het ergste geval – als een crimineel al een kopie van je ID-kaart heeft – kan iemand identiteitsfraude plegen. Als je merkt dat je bijvoorbeeld een rare rekening krijgt, is het dus goed om contact op te nemen met je bank en eventueel aangifte te doen bij de politie. Wat waarschijnlijker is, is dat deze persoonlijke gegevens ingezet gaan worden in phishing-acties. Let de komende tijd dus extra op verdachte e-mails, sms’jes en andere berichten. Door bijvoorbeeld je postcode te gebruiken in een phishingbericht, laten oplichters het bericht legitiemer lijken om jou geld afhandig te maken.

 2. I was called on March 22nd 2022 at 17:00 from number 62212*****. A recorded/robotic voice saying that my BSN had been cancelled.

 3. Nieuw nummer, vergelijkbaar verhaal:

  Ik werd op 4-1-2022 gebeld om 11:18 uur door nummer +316200***** en kreeg een computerstem aan de lijn in het engels dat er een “case was filed” en dat ze mijn BSN nummer nodig hebben.

  Ik heb uiteraard de verbinding verbroken.

 4. Vandaag ook gebeld. Aangezien ik vorige week mijn creditcard ben verloren in New York en daarvan aangifte heb gedaan bij de politie was ik eerst in de veronderstelling dat het de NYPD was. Daarom adresgegevens en BSN doorgegeven. Vervelende samenloop van omstandigheden, want anders was ik er waarschijnlijk nooit ingetrapt. Verder geen rekeningnummers e.d. gedeeld. Hopelijk loopt het met een sisser af, maar lekker zit het niet…..

  • Vervelend om te horen, Tjeerd! Hopelijk heb je jouw creditcard op tijd kunnen laten blokkeren. Omdat je jouw BSN hebt gedeeld is het slim om extra slim om waakzaak te zijn voor misbruik en identiteitsfraude. We raden je aan om alvast melding te maken bij het centraal meldpunt identiteitsfraude van de overheid. Verder moet je nu extra scherp zijn op phishing pogingen en lijkt het ons slim om bijvoorbeeld je BKR registratie in de gaten te houden.

   Hopelijk loopt het inderdaad af met een sisser, veel succes!

 5. Ik ben vandaag ook gebeld vanaf een Nederlands nummer (06260*****). Met idd een bandje over police en BSN en druk 1. Niet gedaan natuurlijk. Verbaasd me eigenlijk dat mensen er in trappen. Als er een arrestatiebevel tegen je loopt gaat de politie je echt niet eerst bellen 😉 dan word je gewoon op een ochtend van je bed gelicht. Wat mij wel verbaasd is hoe deze mensen Nederlandse telefoonnummers kunnen gebruiken?

 6. Ik ook met zelfde melding over bsn nr
  Vreemde dat dit met een 06 nr gebeurd
  +31 6 53 2* ** ** Dus iedereen opgelet.

 7. ik dus ook,toch een x dat nr terug gebeld krijg oudere dame aan de lijn Willemien raar krijg dezelfde dame op andere nr ook??? wordt wel gelijk verbroken

 8. Ik ben op 29 oktober en op 1 november gebeld door :
  06275*****
  en
  06275*****

 9. 29-10-2021
  vanmiddag gebeld met een bandje over mijn BSN nummer. Dit nummer lijkt, net zoals een andere melder zegt, ook verdacht veel op mijn eigen nummer.
  Ik heb opgehangen want ik had al ergens gehoord over BSN fraude.

  maar gelukkig zijn al die shit telefoontjes over de goedkope energie contracten nu wel eindelijk afgelopen

 10. Vanochtend 29/10/21 door een 06 nummer gebeld over BSN fraude. Dit nummer lijkt verdacht veel op mijn eigen nummer, alleen de laatste 3 cijfers wijken hier vanaf. Het was de 2e keer dat ik zo’n telefoontje ontving in enkele weken. Meteen opgehangen, nummer geblokkeerd en uit mijn recente lijst verwijderd.

 11. Vandaag verschillende keren achter elkaar gebeld door verschillende nummers
  +316537*****
  +316534*****
  +316537*****
  +316539*****
  +316539*****
  +316539*****

  Doordat ik gestoord werd midden in een meeting op mijn werk, heb ik in eerste instantie wel mijn voornaam, achternaam en postcode doorgegeven. maar daarna opgehangen. Na dit eerste telefoontje ben ik meteen meerdere keren teruggebeld door deze verschillende nummers Kan ik daar problemen mee krijgen?

  • Hi Desiree,

   Het is inderdaad niet handig om informatie door te geven bij dit soort scam calls. Echt in de problemen kom je niet met zo weinig informatie, maar je moet de komende tijd wel even extra opletten voor gepersonaliseerde phishing pogingen.

   Mocht je nog steeds vaak gebeld worden, dan is het waarschijnlijk mogelijk om telefoontjes van nummers die niet in je contactenlijst voorkomen via de instellingen van je telefoon automatisch te weigeren.

  • Ik ben gebeld met het nummer +316******** ook engelstalig sms bericht over problemen met mijn BSN nummer.
   Ik heb (met nummerherkenning uit) teruggebeld en kreeg een vriendelijke Nederlandse vrouw aan de lijn. Die was zich niet bewust dat haar nummer hiervoor werd gebruikt. Hoe dat werkt weet ik niet.

 12. Ik ook! 06412***** met een Engelstalig verhaal dat mijn BSN nummer zou worden geannuleerd.

 13. Zelfde verhaal hier. +316532*****

 14. Vandaag gebeld met nummer 06340***** met Engelstalig verhaal over bsn fraude

 15. vandaag gebeld door nr 06546*****
  met het zelfde verhaal

 16. Ik ben vandaag ook gebeld. Toen er gezegd werd press 1, wist ik meteen dat het foute boel was en heb ik opgehangen. Stelletje oplichters.

 17. Gebeld door 06801***** met zo’n verhaal. Meteen opgehangen.

 18. Vandaag 19/10/21 ook gebeld van een nummer met deze vraag. Aangegeven dat ze fraudeurs zijn en opgehangen.

Een reactie plaatsen