hacker op laptop

Franse politie haalt enorm botnet uit de lucht

Laatst bijgewerkt: 2 september 2019
Leestijd: 1 minuut, 36 seconden

Het is de Franse autoriteiten in een zeldzame actie gelukt om een groot botnet over te nemen en uit te schakelen. Door de actie naturaliseerden ze de malware op ongeveer 850,000 besmette apparaten. Beveiligingsbedrijf Avast onderzocht de malware en vond een manier om de cybercriminelen te stoppen. Omdat ze zelf niet over de autoriteit beschikten om het botnet over te nemen en uit te schakelen, tipten ze de Franse politie.

Crypto-mining botnet

De zogenaamde Retadup malware werd ontwikkeld om de geïnfecteerde apparaten voor de hackers cryptocurrency te laten minen. Voor het “minen” van cryptomunten is veel processor power nodig. Door de computers van slachtoffers te gebruiken konden de criminelen veel geld verdienen. Hoewel het misschien lijkt alsof de schade voor slachtoffers beperkt is gebleven is het toch goed dat het botnet onderuit is gehaald. De hackers hadden zonder enig probleem malware als spyware en ransomware kunnen plaatsen op de geïnfecteerde computers. Verder had de malware ook de eigenschap van een computerworm, wat betekent dat het zich makkelijk zelf had kunnen verspreiden over nog meer computers.

Operatie van Franse politie en Avast

De meeste slachtoffers van dit botnet bevonden zich in Zuid-Amerika maar ook in andere werelddelen werden geïnfecteerde apparaten gevonden. Omdat de command and controle van de malware zich in Frankrijk bevond, stapte Avast naar de Franse politie om de organisatie op te rollen. Het bedrijf had een fout in de malware gevonden waardoor ze de malware van de geïnfecteerde computers konden halen.
Het gebeurt maar zelden dat dergelijke botnets onschadelijk kunnen worden gemaakt.

Wat is een botnet?

Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde apparaten dat kan worden aangestuurd door een hacker. Via een virus verkrijgen hackers toegang tot jouw computer om dit vervolgens voor eigenbelang in te kunnen zetten. Slachtoffers hebben het vaak niet eens door dat hun apparaat deel uitmaakt van een botnet. Een botnet kan onder andere worden ingezet voor een DDoS-aanval en bitcoin mining.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen