Fox-IT heeft surveillancesoftware aangeboden aan repressieve regimes

Hand met smartphone

Het Cybersecuritybedrijf Fox-IT heeft tussen 2007 en 2011 software voor inlichtingendiensten aangeboden aan repressieve regimes in het Midden-Oosten. Dat schrijft het onderzoeksplatform Follow The Money. Fox-IT zou de zelf-ontwikkelde surveillancesoftware onder andere hebben gepromoot in Egypte, Saoedi-Arabië en Syrië.

Fox-IT

Fox-IT is een van oorsprong Nederlands beveiligsingsbedrijf, dat in 2015 werd overgenomen door het Britse NCC. Het cybersecuritybedrijf kwam in 2019 eerder al in het nieuws na onderzoek van onderzoekscollectief Buro Jansen & Jansen. Het onderzoekscollectief schreef toen al over de pogingen van Fox-IT om producten te verkopen in het Midden-Oosten. Follow The Money heeft aanvullend onderzoek gedaan en gesprekken gevoerd met zakenrelaties en oud-medewerkers. Hiermee komt de zaak opnieuw in de aandacht.

Surveillancesoftware

Spyware is spionagesoftware die heimelijk informatie verzamelt over een computergebruiker. Deze informatie is waardevol voor externe partijen. Als deze informatie in verkeerde handen valt, dan kan dat bijvoorbeeld leiden tot onderdrukking van politici en journalisten. Dit bleek vorige maand ook toen bekend werd gemaakt dat honderden journalisten mogelijk bespioneerd zijn met Pegasus, de afluistersoftware van de NGO Group.

Volgens Follow the Money heeft Fox-IT zelf-ontwikkelde surveillancesoftware aangeboden in het Midden-Oosten. Het bedrijf zou deze producten ook gepresenteerd hebben in landen met repressieve regimes. Het zou onder andere gaan om het product FoxReplay Analyst. Met deze surveillance-tool kunnen grote hoeveelheden afgetapte data worden geanalyseerd en doorzocht.

Het softwarepakket is zo krachtig, dat het normaal gesproken alleen aan inlichtingen- en opsporingsdiensten van overheden wordt verkocht. Tussen 2007 en 2011 beperkte Fox-IT zich echter niet alleen tot de overheid en werden ook klanten benaderd in onder andere Egypte, Saoedi-Arabië en Syrië. Zelfs nadat de Arabische Lente was losgebarsten bleef het bedrijf FoxReplay in het Midden-Oosten promoten.

Ondanks intenties niets verkocht

Fox-IT ontkent dat het FoxReplay Analyst heeft verkocht in het Midden-Oosten. Volgens oud-medewerkers van Fox-IT met wie Follow the Money heeft gesproken, heeft Fox-IT wel pogingen gedaan om de surveillancesoftware te promoten in het Midden-Oosten.

Tech blogger
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen