Firefox 75 verstuurt dagelijks systeemgegevens via telemetrie

Firefox 75 verstuurt dagelijks systeemgegevens via telemetrie

Is privacy je lief en gebruik je daarom Firefox? Lees dan vooral verder. De nieuwste versie van de webbrowser verstuurt namelijk dagelijks via telemetrie data over jouw computer naar de servers van Mozilla. Wil je daar niets van weten? Het is mogelijk om deze functionaliteit uit te schakelen via een zogeheten opt-out.

Afgelopen week lanceerde Mozilla versie 75 van haar webbrowser Firefox. In de releasenotes valt te lezen welke veranderingen de makers hebben doorgevoerd. Zo verbetert de zoekbalk de zoekervaring voor gebruikers, is de zichtbaarheid van het uitklapvenster geoptimaliseerd en geeft de browser nieuwe suggesties voor zoektermen en sites. Tevens dichtten de programmeurs afgelopen week twee potentieel gevaarlijke zero-day-exploits. Kortom, Mozilla zit niet stil en doet er alles aan om haar webbrowser gebruiksvriendelijker en veiliger te maken.

Systeemdata doorsturen

Er is nog een andere nieuwe feature van Firefox 75 die we niet hebben genoemd en ook niet in de releasenotes is terug te vinden: de telemetriefunctie. Het is niet zo dat deze functionaliteit uit de lucht komt vallen. Half maart kondigde Mozilla namelijk aan dat haar webbrowser een nieuwe optie in de instellingen kreeg. In de blog is te lezen dat Firefox 75 informatie verzamelt over de huidige en vorige instellingen van de browser. Ook vergaart de nieuwste versie van de webbrowser data over je besturingssysteem, de versie en locatie daarvan en welke browser je hebt ingesteld als standaardbrowser. Deze gegevens worden via een zogeheten ‘telemetrieping’ iedere 24 uur naar Mozilla verstuurd.

Mozilla zegt dat Firefox 75 haar data review test heeft doorstaan. Daarmee kijkt het bedrijf of de privacy van haar gebruikers wordt gerespecteerd. Mozilla benadrukt dat de telemetriedata niet gebruikt wordt om profielen van haar gebruikers te maken en verkopen. “Door telemetriedata te verzamelen proberen we te begrijpen wat de standaardtrends zijn zodat we Firefox kunnen verbeteren. Door meer inzicht te verkrijgen in onze gebruikers en hun keuzes omtrent browservoorkeuren, kunnen we een betere Firefox bouwen”, aldus Mozilla.

Telemetrie uitschakelen

Gebruikers die niet willen dat hun systeemgegevens via telemetrie worden doorgestuurd naar Mozilla, zijn aangewezen op de opt-outfunctie. In de systeeminstellingen is het mogelijk om telemetrie uit te schakelen. Volg daarvoor de onderstaande stappen:

  1. Open Firefox, klik rechts boven in de hoek op de drie horizontale streepjes en ga naar Opties;
  2. Selecteer aan de linkerkant van het venster dat in beeld verschijnt het tabblad Privacy & Beveiliging;
  3. Scrol net zolang naar beneden totdat je de kop ‘Firefox-gegevensverzameling en -gebruik’ tegenkomt;
  4. Verwijder het vinkje in het vakje ‘Firefox toestaan om technische en interactiegegevens naar Mozilla te verzenden’ uit.

Op haar ondersteuningspagina schrijft Mozilla dat deze opt-out wordt behandeld als een verzoek om alle telemetriedata die het bedrijf heeft verzameld te verwijderen. Dat verzoek wordt binnen 30 dagen ingewilligd.

Cache

Vorige week maakte Twitter bekend dat Firefox gevoelige informatie heeft opgeslagen in de cache. Bestanden die via privéberichten en downloads waren binnengekomen, werden 7 dagen lang opgeslagen in de cache van Firefox. Op deze plek is jouw data niet veilig, omdat hackers tools hebben waarmee ze data op deze plek weten te vinden en verzamelen. Door aanpassingen aan de zijde van Twitter kan Firefox niet langer privégevoelige data opslaan in haar tijdelijke geheugen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen