Twitter laat weten dat Mozilla Firefox gevoelige data heeft opgeslagen in cache

Mozilla Firefox logo

Twitter heeft afgelopen week te kennen gemaakt dat de manier waarop Mozilla Firefox cache data opslaat wellicht heeft gezorgd dat er ook privé informatie is opgeslagen. De informatie wordt zeven dagen lang bewaard. Gebruikers van andere browsers hoeven zich geen zorgen te maken.

Waarom is de data opgeslagen?

Het opslaan van data in de browser cache wordt gedaan om de functionaliteit van een webpagina te verbeteren. Het is een tijdelijke opslag voor bestanden die nodig zijn om een website weer te geven. De bestanden worden opgeslagen in je browser zodat je computer niet telkens verbinding hoeft te maken met een server. Dan zou een website namelijk minder goed functioneren.

De cache van Firefox heeft persoonlijke bestanden opgeslagen die zijn binnen gekomen via privé berichten en data downloads. Je data is daar niet veilig. Hackers hebben tools die speciaal zijn ontworpen om informatie in browser cache’s te vinden. Ze zijn natuurlijk op zoek naar persoonlijke informatie. Iedereen die privé berichten heeft gestuurd op Twitter, of iets gedownload heeft van de website liep het gevaar dat de data gestolen kon worden. Als een Twitter-gebruiker van de site ingelogd heeft op een openbare of gedeelde computer, hebben ze zichzelf in gevaar gebracht. Gelukkig worden alle bestanden in de cache van Firefox na zeven dagen automatisch gewist. Dus alle informatie die per ongeluk is opgeslagen is verdwenen na een week.

Cache legen

Twitter heeft bevestigd dat andere browsers geen last hebben van dit probleem. Waarom Firefox wel? Omdat elke browser net iets andere instellingen heeft dan de andere. Firefox was de enige die de data in de cache heeft opgeslagen met de manier waarop Twitter zijn website had geprogrammeerd. Twitter heeft dit veranderd, zodat Mozilla Firefox geen Twitter data meer opslaat in de cache. Twitter heeft ook het advies gegeven om je browser cache leeg te maken voordat je uitlogt wanneer je op een openbare of gedeelde computer zit. Ze zeggen ook dat je sowieso uit moet kijken met de persoonlijke data die je download op een computer die ook wordt gebruikt door anderen.

Om de cache te legen in Firefox ga je naar “options”, klik je op “privacy and security” en kies je “cookies and site data”. Daar klik je op “clear data”, vink je alleen  “cached web content” aan en dan klik je op “clear”.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen