FBI nog altijd boos op Apple

FBI nog altijd boos op Apple

Laatst bijgewerkt: 14 juli 2020
Leestijd: 4 minuten, 42 seconden

De FBI is er, zonder de hulp van Apple, in geslaagd om de iPhone van een schutter te kraken. De opsporings- en veiligheidsdienst is woest op het Amerikaanse techbedrijf, omdat het veel tijd en geld heeft gekost de toegangscode te achterhalen. Ook de de procureur-generaal is furieus over de kwestie. Apple verdedigt zich en zegt dat ze alles heeft gedaan om de FBI te helpen bij haar onderzoek.

Tijd en geld

Voor het begin van deze zaak moeten we terug naar december 2019. Toen schoot Mohammed Saeed Alshamrani drie soldaten dood en verwondde hij er acht op een luchtmachtbasis in Pensacola, Florida. De FBI onderzocht de zaak en vermoedde dat Alshamrani terroristische motieven had voor zijn daad. Om dat te bewijzen wilde de veiligheidsdienst toegang tot de iPhones van de schutter. Half januari vroeg procureur-generaal William Barr openlijk of Apple de FBI kon helpen met het ontgrendelen van de smartphones.

Apple weigerde hieraan mee te werken. Ze liet weten dat het onmogelijk is om “alleen voor de goeieriken” de achterdeur open te zetten. Als Apple bewust de versleuteling van haar iPhones verzwakt, dan is iedereen daar de dupe van. Dan is het voor cybercriminelen en hackers eenvoudiger om de door Apple ingebouwde beveiliging te omzeilen. Dat is iets waar Apple jarenlang vele miljoenen dollars in heeft geïnvesteerd. Bovendien was het bedrijf bang dat ze een gevaarlijk precedent zou scheppen als ze gehoor zou geven aan het verzoek van de FBI.

Maandag liet Christopher Wray, algemeen-directeur van de FBI, weten dat “door een combinatie van vaardigheid en vastberadenheid” zijn organisatie erin geslaagd is de iPhones van Alshamrani te ontgrendelen. In het persbericht haalde de FBI-topman ongenadig hard uit naar Apple. “Effectief hebben we geen hulp gekregen van Apple. We hebben iedere partner en ieder bedrijf gevraagd dat mogelijk een oplossing had om toegang te krijgen tot deze telefoons. Niemand had dat, in tegenstelling tot wat sommige media schreven. Dus hebben we het zelf gedaan”, aldus Wray. Dit heeft veel kostbare tijd in beslag genomen en de Amerikaanse belastingbetaler veel geld gekost, zo claimt de directeur.

Nationale veiligheid

Niet alleen het hoofd van de FBI is boos op Apple. Ook procureur-generaal William Barr is niet te spreken over het in Cupertio gevestigde techbedrijf. In een persverklaring zegt hij dat “door het geweldige werk van de FBI -en niet dankzij Apple-” de veiligheidsdienst en het ministerie van Justitie in staat waren om de iPhones van Alshamrani te ontgrendelen.

“De berg aan informatie die we op de telefoons aantroffen, is van onschatbare waarde geweest voor het onderzoek en de veiligheid van het Amerikaanse volk. Zonder de vindingrijkheid van de FBI, het nodige geluk en uren en uren die we aan tijd en geld hebben besteed, zou deze informatie nooit boven tafel zijn gekomen.” Barr concludeert dat dat de nationale veiligheid “niet in de handen van grote bedrijven” mag komen te liggen, die winst verkiezen boven het landsbelang.

Reactie Apple

Normaliter reageert Apple niet op berichten in de media. In dit geval zag het bedrijf geen andere uitweg dan de scherpe bewoordingen van de FBI-directeur en procureur-generaal te beantwoorden. Tegenover The Verge zegt het bedrijf dat ze de schietpartij van afgelopen december betreurt en het als haar plicht ziet om veiligheidsdiensten te helpen. “We hebben alle beschikbare informatie overhandigd, inclusief back-ups van de iCloud, accountinformatie en transactiegegevens van meerdere accounts. In de daarop volgende maanden hebben we de FBI voortdurend technische en andere mate van ondersteuning gegeven”, aldus Apple.

Dat Apple weigerde om de iPhones van de dader te ontgrendelen, heeft ze naar eigen zeggen gedaan om de nationale veiligheid te garanderen.

“Omdat we onze verantwoordelijkheid voor de nationale veiligheid uiterst serieus nemen, geloven wij niet in het creëren van een achterdeur. Hiermee is ieder apparaat kwetsbaar voor kwaadwillenden die onze nationale veiligheid en beveiliging van de gegevens van onze klanten bedreigen. Er is geen achterdeur die enkel voor de goeieriken opengezet kan worden. Het Amerikaanse volk hoeft bovendien niet te kiezen tussen zwakkere encryptie en effectieve onderzoeksmethoden. 

Klanten kunnen erop rekenen dat Apple hun informatie veilig bewaart. Eén van de manieren waarop wij dat doen is door sterke encryptie te gebruiken op al onze apparaten en servers. We verkopen dezelfde iPhone overal ter wereld, we slaan de toegangscodes van onze klanten niet op en we hebben niet de capaciteit om ieder toestel dat door een wachtwoord wordt beschermd te ontgrendelen. In onze datacentra zetten we sterke beveiligingshard- en software in om informatie veilig te houden en te verzekeren dat onze systemen geen achterdeuren hebben. Al deze praktijken passen we in ieder land toe.”

Zonder Wray en Barr bij naam en toenaam te noemen, beschuldigt Apple hen ervan “onwaarheden over het bedrijf” te verspreiden, met als doel om de beveiligingsmaatregelen af te zwakken. William Barr probeert al langer om end-to-end encryptie in te perken, omdat het onderzoek naar terrorisme bemoeilijkt. Hij grijpt de situatie aan om zijn standpunt opnieuw naar voren te brengen.

Oud zeer

Vier jaar geleden speelde een vergelijkbaar scenario tussen de FBI en Apple. Toen vroeg de veiligheidsdienst aan Apple om de iPhone van Syed Rizwan Farook te ontgrendelen. Hij en zijn vrouw schoten in december 2015 14 mensen dood in San Bernardino. Apple weigerde om gehoor te geven aan het verzoek van de FBI om de dienst toegang te geven tot de smartphone van de schutter. Naast de vrees een ‘gevaarlijk precedent’ te scheppen, maakte Apple zich tevens hard voor de privacy van haar klanten. De FBI stond op het punt om een rechtszaak tegen het techbedrijf te starten, maar zag daar op het allerlaatste moment van af. De veiligheidsdienst was er namelijk in geslaagd om het toestel van de verdachte te ontgrendelen.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen