FBI: ‘Geen aanwijzingen dat Rusland actie onderneemt tegen hackers’

Vrouwelijke hacker zit achter haar computer in een verduisterde kamer

Paul Abbate, adjunct-directeur bij de FBI, zegt hij geen tekenen zijn dat Rusland optreedt tegen Russische hackers die verantwoordelijk zijn voor cyberaanvallen tegen de VS. Hij zegt dat de regering om hulp heeft gevraagd aan de Russische president Vladimir Poetin, maar dat hij geen actie onderneemt. In zijn ogen is er niets veranderd aan de opstelling van het Kremlin.

Dat zei Abbate dinsdag tijdens een panel op de Intelligence and National Security Summit, zo meldt het Amerikaanse medium The Hill.

Biden wil dat Poetin actie onderneemt tegen Russische hackers

SolarWinds, Colonial Pipeline, JBS, Kaseya: dit jaar is de VS verschillende malen getroffen door grootschalige en maatschappij ontwrichtende cyberaanvallen. In juni was het geduld van de Amerikaanse president Biden op. Hij nam contact op met zijn Russische collega Poetin om te praten over cyberaanvallen op Amerikaans grondgebied die zijn uitgevoerd door Russische hackers. Biden vertelde Poetin dat hij verwacht dat Rusland optreedt tegen Russische hackers die Amerikaanse doelwitten aanvallen, ook als het Kremlin daar geen opdracht toe heeft gegeven.

Biden gaf de Russische president ook een waarschuwing: als de Russische regering niet in staat is of weigert actie te ondernemen tegen hackers die cyberaanvallen uitvoeren, dat neemt de VS het heft in eigen handen. Tegenover journalisten van persbureau Reuters verklaarde Biden dat hij denkt dat zijn boodschap aan de Russen is overgekomen en dat zij eraan zullen meewerken.

“Verantwoordelijke landen moeten actie ondernemen tegen criminelen die ransomware-activiteiten uitvoeren op hun grondgebied. Dus zijn we overeengekomen om deskundigen van onze beide landen te belasten met het uitwerken van specifieke afspraken over wat verboden terrein is en het opvolgen van specifieke gevallen die hun oorsprong vinden in andere landen, in een van onze beide landen”, aldus Biden.

‘Biden laat vergeldingsacties voorbereiden’

Volgens ingewijden heeft president Biden opdracht gegeven om vergeldingsacties voor te bereiden tegen de Russen. “We gaan niet verklappen wat die acties precies zullen zijn. Sommige zullen duidelijk en zichtbaar zijn, andere misschien niet. Maar we verwachten dat ze in de komende dagen of weken worden uitgevoerd”, vertelde een senior medewerker van de regering tegenover Reuters. De kortstondige verdwijning van REvil wordt door sommigen aan hem toegeschreven.

‘Niets veranderd aan de opstelling van Rusland’

FBI-topman Paul Abbate kijkt er anders tegenaan. Hij meent dat er niets is veranderd in de opstelling van de Russen. Op een openbaar forum zei hij dinsdag dat er geen aanwijzingen dat de Russische overheid maatregelen heeft genomen om cyberaanvallen en andere activiteiten van Russische hackers tegen de VS een halt toe te roepen.

“Op basis van wat we hebben gezien, zou ik zeggen dat er geen indicatie is dat de Russische regering actie heeft ondernomen om ransomware-actoren aan te pakken die opereren in de toegeeflijke omgeving die ze daar hebben gecreëerd”, zo zei Abbate tijdens een panel op de Intelligence and National Security Summit. “We hebben om hulp en samenwerking gevraagd met degenen waarvan we weten dat ze in Rusland zijn en waartegen we een aanklacht hebben ingediend. We hebben geen actie gezien, dus ik zou zeggen dat er in dat opzicht niets is veranderd.”

Anne Neuberger, plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur voor de commissie Cyber and Emerging Technology, zei eerder deze maand dat de gesprekken met de Russen nog altijd gaande zijn. Ook zou president Biden zoeken naar een oplossing waar geen vergeldingsacties aan te pas hoeven te komen.

Hackers wachten mogelijk totdat de storm is overgewaaid

National Cyber Director Chris Inglis vindt het nog te vroeg om te zeggen of Russische cyberaanvallen permanent zijn gestopt. “Ik denk dat we eerlijk kunnen stellen dat Russische hackers zichzelf hebben gedeconstrueerd. Ze zijn in wezen ondergedoken om te zien of de storm zal overwaaien en of ze dan terug kunnen komen. Wat volgens mij het verschil zal maken, is of Vladimir Poetin en anderen die de macht hebben om de wet te handhaven, de internationale wet zoals wij die kennen en zien, ervoor zullen zorgen dat ze niet terugkomen”, aldus Inglis.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen