Biden hint op vergelding tegen Rusland om cyberaanvallen

Hacker met een hoody voert een cyberaanval uit met zijn laptop

De Amerikaanse president Joe Biden voert de druk op tegen Rusland. Als de Russische president Vladimir Poetin niet optreedt tegen hackers en cybercriminelen die vanuit zijn land opereren, dan is de VS bereid om tegen hen op te treden. President Biden is optimistisch en denkt dat zijn boodschap is aangekomen bij het Kremlin.

Dat vertelde de president tegenover een groep journalisten, zo meldt persbureau Reuters.

President Biden verliest zijn geduld

De twee wereldleiders spraken elkaar vrijdag een uur lang via de telefoon over cybersecurity en cybercriminaliteit. Het was de eerste keer dat ze elkaar weer spraken sinds 16 juni, toen ze elkaar troffen in het Zwitserse Genève. Toen kwam het onderwerp cybersecurity ook al ter sprake, maar dat nog voordat de wereldwijde supply chain aanval op ICT-dienstverlener Kaseya had plaatsgevonden. De algehele consensus is dat de Russische hackersgroep REvil hiervoor verantwoordelijk is. President Biden had dus het een en ander te bespreken met zijn Russische collega.

De Amerikaanse president liet er geen misverstand over bestaan: hij verliest zijn geduld als het gaat om cyberaanvallen die vanuit Rusland worden uitgevoerd om de Amerikaanse economie te verstoren. “Ik heb hem heel duidelijk gemaakt dat de VS verwacht dat, wanneer een ransomware-operatie vanaf zijn grondgebied wordt uitgevoerd, ook al geeft de staat daarvoor geen opdracht, wij verwachten dat zij optreden als wij hun voldoende informatie geven om op te treden tegen wie dat is”, zo vertelde Biden tegenover een groep journalisten.

De VS en Rusland hebben afgesproken om op vaste tijdstippen met elkaar te communiceren “wanneer iemand van ons vermoedt dat er in het andere land wat gebeurt dat van invloed is op het eigen land”. Biden zegt dat hij optimistisch is en denkt dat de boodschap is overgekomen.

‘Vergeldingsacties binnen enkele dagen of weken’

President Biden overweegt zelfs om vergeldingsacties tegen Rusland uit te voeren. Een verslaggever van Reuters vroeg aan de president of het verstandig is om Russische servers aan te vallen. Na een korte pauze en met een glimlach op zijn gezicht antwoordde hij ‘ja’. Hij denkt echter niet dat het zover zal komen. “Ik denk dat we medewerking kunnen verwachten [van de Russen, red.]”, aldus Biden.

Het is niet de eerste keer dat we horen dat president Biden cyberaanvallen voorbereid op buitenlandse mogendheden. Ingewijden vertelden in maart tegenover The New York Times dat Biden woedend is over de aanval op SolarWinds. Bij deze aanval voegden hackers een backdoor toe aan Orion Network Management Tools, software om bedrijfsnetwerken, databases, servers en webapplicaties te monitoren. Het bedrijfsnetwerk van zo’n honderd organisaties wereldwijd werd op deze manier geïnfiltreerd, waaronder de Amerikaanse ministeries van Financiën, Binnenlandse Zaken, Binnenlandse Veiligheid, Economische Zaken, Justitie en Defensie.

Een senior medewerker van de regering denkt dat Biden op korte termijn opdracht geeft om vergeldingsacties uit te voeren. “We gaan niet verklappen wat die acties precies zullen zijn. Sommige zullen duidelijk en zichtbaar zijn, andere misschien niet. Maar we verwachten dat ze in de komende dagen of weken worden uitgevoerd”, zo laat hij tegenover Reuters weten.

Supply chain aanval op Kaseya verklaart harde opstelling Biden

De reden waarom president Biden zo fel reageert naar Rusland toe, heeft alles te maken met de supply chain aanval die vorige week vrijdag werd uitgevoerd. De aanvallers maakten gebruik van een kwetsbaarheid in de software VSA van ICT-dienstverlener Kaseya. Afnemers gebruiken deze software om servers en computersystemen van hun klanten op afstand te beheren. De daders creëerden een backdoor en installeerden ransomware bij zo’n 800 tot 1.500 bedrijven en organisaties wereldwijd. De daders hebben in ten minste 17 landen slachtoffers gemaakt, waaronder in Nederland. De politie deed deze week de oproep aan slachtoffers om aangifte te doen, als ze dat nog niet gedaan hadden. Zo hopen de politie en internationale partners meer te weten te komen over de werkwijze van de daders en hen op te sporen.

Begin deze week zei president Biden dat hij niet zeker was of de Russen verantwoordelijk zijn voor de aanval. Nu is hij daarvan kennelijk wel overtuigd. Jen Psaki, perssecretaris van het Witte Huis, vertelde deze week tijdens een persconferentie ook al dat Rusland zijn eigen verantwoordelijkheid heeft als het gaat om optreden tegen hackers. “Dat is en blijft het standpunt van de president en de regering”, zo zei ze.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen