turkse vlag

Overheid waarschuwt reizigers over social media gebruik in Turkije

Laatst bijgewerkt: 14 mei 2019
Leestijd: 1 minuut, 59 seconden

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aanpassingen gemaakt aan het reisadvies voor Turkije. Het Ministerie waarschuwt reizigers voor het gebruik van social media. Zo geven zij aan dat de Turkse overheid je telefoon kan controleren wanneer zij je verdenken van betrokkenheid bij een terroristische organisatie. Het advies is dan ook om van tevoren goed na te denken over eventuele uitlating die je op social media hebt geplaatst.

Beledigen Turkije verboden

Het is in Turkije verboden om de Turkse natie, het staatshoofd Erdogan, de vlag of het volkslied te beledigen. Hiervoor kun je zelfs vervolgd worden. Mocht je bijvoorbeeld kritische uitingen over Erdogan hebben gedaan op social media dan kan het mis gaan wanneer je Turkije bezoekt.

De Gülen-beweging die ervan verdacht wordt achter de mislukte coup in 2016 te hebben gezet, wordt strikt in de gaten gehouden. Wanneer je ervan verdacht wordt ook maar iets met deze beweging te maken te hebben kun je al vervolgd worden. Het is daarom goed om na te gaan of je in het verleden, op social media, uitspraken hebt gedaan die je hiervoor verdacht kunnen maken.

Sympathie met de Koerdische PKK, die ook gezien wordt als een terroristische beweging, kan eveneens gevaarlijk zijn. Zo kwam enkele maanden geleden in de Duitse media naar voren dat de Turkse minister Soylu zou hebben gezegd dat Europeanen die PKK bijeenkomsten bezochten in Turkije zouden worden opgepakt. Volgens Turkije waren deze uitspraken echter verdraaid.

Nederlanders met Turkse nationaliteit

Het Ministerie geeft aan dat vooral Nederlanders met ook een Turkse nationaliteit te maken kunnen krijgen met controles en ondervragingen. Hierbij kan je mobiele telefoon dus ook onderzocht worden. Door de regels in Turkije kunnen verdachten vastgehouden worden en soms zelfs een uitreisverbod krijgen opgelegd. Hiervoor hoeft de autoriteit niet eens een reden op te geven.

Extra zorgwekkend is dat de Turkse overheid Nederlandse burgers met een Turkse nationaliteit behandeld als een Turkse burger. Hierdoor kan het zijn dat de Nederlandse Ambassade niet wordt geïnformeerd bij een arrestatie of andere problemen, waardoor de ambassade deze Nederlandse burgers ook niet bij kan staan. Het advies, mocht een dergelijke situatie zich voor doen, is dan ook om te vragen “naar consulaire bijstand van de ambassade of het consulaat-generaal”.

In Turkije worden uitingen op social media steeds meer in de gaten gehouden. De overheid pleegt regelmatig censuur en de persvrijheid is in de afgelopen jaren sterk aan banden gelegd.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past