Vier vlaggen van de Europese Unie die wapperen bij het gebouw van de Europese Commissie

EU en VS praten over verbeterd Privacy Shield

Laatst bijgewerkt: 21 augustus 2020
Leestijd: 3 minuten, 8 seconden

De Europese Commissie en Amerikaanse ministerie van Handel voeren gesprekken om een verbeterde variant van het Privacy Shield in het leven te roepen. Volgens beide partijen is het van “vitaal belang” dat data goed beschermd wordt en dat hier duidelijke afspraken over gemaakt worden. Ze zeggen er alles aan te doen om dit goed te regelen voor de 800 miljoen burgers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Dat schrijven Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders en de Amerikaanse minister voor Handel Wilbur Ross in een gezamenlijke verklaring.

Privacy Shield ongeldig verklaard door het Europese Hof van Justitie

Afgelopen maand zette het Europese Hof van Justitie een streep door het Privacy Shield, de opvolger van het Safe Harbor akkoord. Daarin waren afspraken opgenomen over de verwerking en uitwisseling van persoonsgegevens tussen Europa en de Verenigde Staten. In 2015 werd deze regeling stopgezet, omdat hij te weinig garanties bood om de privacy van Europeanen te waarborgen. Daarop werd het Privacy Shield in het leven geroepen.

Volgens privacyactivist Max Schrems bood het Privacy Shield nog steeds te weinig privacybescherming voor inwoners van de EU. Techgiganten als Google en Facebook zouden daar misbruik van maken. Daarop stapte hij naar het Europese Hof van Justitie, nadat hij eerder een rechtszaak hierover had verloren in Ierland. Het Hof stelde Schrems in het gelijk, wat het einde inluidde voor het Privacy Shield.

In een notendop komt het erop neer dat het Europese Hof van Justitie van mening is dat de VS niet hetzelfde beschermingsniveau biedt als wij hier in de EU hanteren. De maatregelen die de VS neemt om persoonsgegevens te beschermen, komen onvoldoende overeen met het evenredigheidsbeginsel dat de Europese privacywet nastreeft. Dat is in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en daarom zette het Hof een streep door het Privacy Shield. “Het vonnis maakt duidelijk dat de VS hun spionagewetten serieus moeten aanpassen als ze een belangrijke rol willen blijven spelen in de EU”, zei de uit Oostenrijk afkomstige Schrems na afloop van de rechtszaak over het vonnis.

Bedrijven moeten afspraken vastleggen in modelcontracten

Betekent dit dat Europese en Amerikaanse bedrijven niet langer persoonsgegevens mogen uitwisselen? Dat niet, maar ze mogen het Privacy Shield niet langer als basis daarvoor gebruiken. In plaats daarvoor moeten ze met Standard Contractual Clauses (SCC’s) of Binding Corporate Rules (BCR’s) werken, vrij vertaald als modelcontracten. De European Data Protection Board (EDPB) riep eind juli bedrijven op om hier zo spoedig mogelijk werk van te maken: het Privacy Shield is met onmiddellijke ingang ongeldig verklaard en er is ook geen overbruggingsperiode.

Nieuwe verdrag moet onze privacy beter beschermen en wereldeconomie herstellen

De Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie van Handel nemen deze oproep serieus. In een gezamenlijke verklaring schrijven Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders en de Amerikaanse minister voor Handel Wilbur Ross dat ze onderhandelingen voeren om een “verbeterd Privacy Shield framework” te bedenken die recht doet aan de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

“De Europese Commissie en de Verenigde Staten erkennen het vitale belang van databescherming en het belang van grensoverschrijdende gegevensoverdrachten naar onze burgers en economieën. We delen een toewijding aan privacy en de rechtsstaat, en aan verdere verdieping van onze economische relatie, en we werken al tientallen jaren samen aan deze kwesties. Nu we samen voor nieuwe uitdagingen staan, waaronder het herstel van de wereldeconomie na de COVID-19 pandemie, zal onze partnerschap de gegevensbescherming versterken en meer welvaart bevorderen voor de bijna 800 miljoen burgers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan”, zo schrijven Didier en Ross in de persverklaring.

Wanneer we de eerste zichtbare resultaten van de onderhandelingen kunnen zien, is onbekend. Waarschijnlijk laat dit nog wel even op zich wachten. Om te beginnen zijn de gesprekken net pas begonnen. En in de tweede plaats gaat het om complexe materie.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen