Ingang van het kantoor van Facebook in Ierland

Facebook dreigt weg te gaan uit EU-landen vanwege bevel Ierse DPC

Laatst bijgewerkt: 10 december 2020
Leestijd: 2 minuten, 6 seconden

Facebook zou aangegeven hebben te moeten stoppen met het aanbieden van zijn dienst in de EU als het bevel van Ireland’s Data Protection Commission (DPC) doorgevoerd wordt. Dit stelt VICE News in een bericht geplaatst op 21 september 2020.

Het bevel, waar eerder al over werd bericht aan het begin van deze maand door The Wall Street Journal, zou ervoor moeten zorgen dat Facebook niet meer de data van zijn gebruikers mag overbrengen naar Amerikaanse servers vanuit de EU.

Volgens het hoofd van gegevensbescherming van Facebook, Yvonne Cunnane, is het onduidelijk voor Facebook hoe ze onder die omstandigheden Facebook en Instagram nog kunnen aanbieden in de EU.

Bevel dwingt Facebook zijn complete systeem te veranderen

Als Facebook aan het bevel zou willen voldoen, dan zou het bedrijf zijn systeem moeten herontwerpen om de Europese gebruikersgegevens volledig gescheiden te houden van de gegevens die elders in de wereld worden verzameld. Dit zou als gevolg kunnen hebben dat de dienst (in ieder geval tijdelijk) zou moeten worden stopgezet in de EU, totdat alles conform wet- en regelgeving is geregeld.

Als Facebook zich niet houdt aan het bevel, dan zou het Ierse DPC hen een boete kunnen opleggen van 4 procent van hun wereldwijde omzet. Dit komt neer op zo’n 3 miljard Amerikaanse dollars.

Facebook gaat in tegen de beslissing van het DPC

Facebook heeft gereageerd door een proces aan te spannen tegen het bevel van het DPC. In een beëdigde verklaring laat Facebook weten het niet eens te zijn met de korte periode waarin Facebook te tijd krijgt om te reageren op het bevel. Zo zou Facebook maar 3 weken de tijd krijgen, een periode die volgens hen “duidelijk ontoereikend” is.

Ook maakt Facebook zich zorgen dat het bevel “alleen” door Helen Dixon, de Ierse commissaris voor gegevensbescherming, zou zijn genomen. Hierdoor zouden er volgens Facebook zorgen zijn over “de onafhankelijkheid van het uiteindelijke besluitvormingsproces.”,  aldus Cunnane.

Facebook zal zich waarschijnlijk niet terugtrekken uit de EU, zegt onderzoeker

Een onderzoeker op het gebied van technologiebeleid aan de University College London, Michael Veale, heeft aan VICE News laten weten dat het idee dat Facebook zich terug zou trekken uit de EU “absurd” is en dat hij denkt dat niemand dat “echt gelooft”.

Facebook heeft zo’n 400 miljoen gebruikers in de EU en volgens privacydeskundigen zou het een loos dreigement zijn van Facebook om zich terug te trekken uit de EU. Ook zou Facebook een omzet hebben gegenereerd van 208 miljard euro voor bedrijven die gebruik maken van de dienst. Reden genoeg dus om niet uit de EU te stappen.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen