Mark Zuckerberg

Facebook hield concurrenten in de gaten via vpn-app

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Facebook nam in 2013 het bedrijf Onavo over, en gebruikte hun vpn-app Onavo Protect om concurrenten in de gaten te houden. Android- en iOS-gebruikers konden de app downloaden als vpn en deden dat 24 miljoen keer. Al het verkeer van de telefoons gaat vervolgens via de servers van Facebook, waardoor het bedrijf gebruiksgegevens kan analyseren.

Eigen producten vormgeven

Volgens The Wall Street Journal zette Facebook de gegevens in om zijn eigen producten en plannen voor overnames vorm te geven. Facebook kon zo in de gaten houden wie hoe lang een bepaalde app gebruikte. Als een app niet versleuteld communiceert kunnen nog gedetailleerdere gegevens verzameld worden. Facebook had hierdoor in een vroeg stadium door dat het aantal gebruikers van Snapchat verminderde en maakte meer beslissingen op basis van deze gegevens, zoals de overname van WhatsApp.

Bekend dat app informatie verzamelt

Volgens een woordvoerder van Facebook is in het privacybeleid van de app opgenomen welke informatie er verzameld wordt en hoe die gebruikt wordt. Persoonsgegevens worden volgens het bedrijf alleen maar gedeeld wanneer de gebruiker daar toestemming voor gegeven heeft of ervan op de hoogte is gebracht. De gegevens worden in dit geval dus niet gebruikt voor advertenties, maar om kennis over het gebruik van apps van concurrenten op te doen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past