EU kantoor

EU wil cyberaanvallen hard aanpakken

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 9 seconden

De buitenlandministers van 28 lidstaten van de Europese Unie hebben besloten andere sancties in te zetten om cyberaanvallen aan te pakken. Een diplomatieke ‘cybergereedschapskist’ vol economische sancties moet hackers treffen.

Sancties tegen hackers en kwaadwillende landen

De Raad van de Europese Unie heeft een verklaring naar buiten gebracht met informatie over de sancties. Hier in staat onder andere dat lidstaten niet doelbewust mogen toestaan dat er illegale ICT-operaties plaatsvinden. Om hackers aan te pakken zijn verschillende maatregelen bedacht. He zwaar een straf is, hangt af van de “reikwijdte, omvang, duur, intensiteit, complexiteit, verfijning en impact van de cyberactiviteit”. Voorbeelden van sancties zijn reisverboden en het bevriezen van banktegoeden.

Aanvallers afschrikken en aanvallen voorkomen

Naast straffen is het de bedoeling dat de sancties hackers in de toekomst ook afschrikken. De EU acht de maatregelen noodzakelijk. Dit komt onder andere door de vermeende Russische bemoeienis met de presidentsverkiezing in de VS. Tijdens recente verkiezingen in Frankrijk en Groot-Brittanië was er sprake van hacks. Met de verkiezingen in Duitsland in zicht (september 2017) maakt de EU zich zorgen. Dergelijke buitenlandse inmenging en cyberaanvallen bij verkiezingen moet worden voorkomen.

Ook de WannaCry ransomware-aanval maakt dat de EU maatregelen als noodzakelijk ziet. Wie de dader is achter deze aanval is nog onbekend. De gevolgen van de ransomware waren enorm. Zo lagen onder andere Britse ziekenhuizen plat. In Nederland bleeft de schade van deze cyberaanval gelukkig relatief beperkt.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past