Printplaat met chips

Wereldwijde ransomware-aanval; zo bescherm je jezelf

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 14 seconden

Een van de grootste cyberaanvallen uit de geschiedenis is vrijdag 12 mei in gang gezet. Over de hele wereld zijn onder meer ziekenhuizen en banken getroffen. Het betreft een grootschalige ransomware-aanval, waarbij belangrijke bestanden op geïnfecteerde computersystemen worden geblokkeerd. Pas wanneer er losgeld wordt betaald, worden de versleutelde bestanden weer vrijgegeven.

Aanval breidt zich steeds verder uit

De aanval begon vrijdagmiddag in een groot aantal Britse ziekenhuizen. De computersystemen werden gegijzeld door kwaadaardige software, zogenoemde ransomware. Pas na betaling van een bedrag van 300 USD, te voldoen in Bitcoins, worden de gegijzelde computersystemen weer vrijgegeven.

De aanval breidt zich snel uit. De ransomware die gebruikt wordt voor deze aanval draagt de naam WannaCry. Via besmette netwerken verspreidt de malware zich zeer snel. Dit betekent in de praktijk veelal dat wanneer één computer in een netwerk besmet raakt, binnen korte tijd alle computers binnen hetzelfde netwerk besmet zijn.

Software komt van de NSA

De kwaadaardige software is oorspronkelijk afkomstig van de Amerikaanse NSA. De NSA is vorig jaar gehackt, waarbij de software in handen van een criminele organisatie is gevallen, genaamd de Shadow Brokers. Dit hackerscollectief heeft getracht de software te verkopen aan andere criminele organisaties, maar niemand toonde aanvankelijk interesse. Daarna heeft Shadow Brokers alle software online geplaatst, en momenteel wordt de software dus gebruikt voor een van de grootste cyberaanvallen ooit.

Zo bescherm je jezelf tegen ransomware

Om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen ransomware, volg je de stappen en tips zoals beschreven in dit artikel over ransomware.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past