Eindhovens bedrijf onderhandelde met aanvallers tandartspraktijken

Tandarts maakt een gebit schoon

Alle tandartspraktijken van Colosseum Dental Nederland zijn weer open. De 120 Nederlandse praktijken moesten begin augustus hun deuren sluiten na een ransomware-aanval. Criminelen maakten daarbij ook de back-up onbruikbaar, waardoor tandartsen niet meer over patiëntgegevens beschikten. Na het betalen van ongeveer 2 miljoen euro losgeld werd de cyberaanval beëindigd.

Eerder al 10 tandartspraktijken open

Na de cyberaanval die Colosseum Dental Nederland eerder deze maand trof, zijn inmiddels praktijken weer open “op reguliere vakantiesluitingen na”, meldt de website van Colosseum Dental. Op deze site houdt de organisatie cliënten en andere betrokkenen op de hoogte. Op donderdag 11 augustus waren tien praktijken alweer in de lucht.

Afstemming met Autoriteit Persoonsgegevens

De organisatie voegt eraan toe dat “het ingestelde onderzoekstraject in volle gang blijft. Met inachtneming van de zorgvuldigheid van onderzoek en nauwkeurigheid van de feiten zullen wij onze relaties de komende tijd op de hoogte blijven houden.” Het bedrijf kan nog niet concreet aangeven of persoonlijke gegevens van cliënten of medewerkers daadwerkelijk zijn ingezien of gestolen, en meldt dat het de informatievoorziening richting betrokkenen nauwkeurig af zal stemmen met de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze is direct na de ontdekking over het incident is geïnformeerd.

Contact met gijzelnemers

Colosseum Dental geeft aan dat er vorige week contact tot stand kwam met de cyberaanvallers. “In het belang van onze patiënten hebben wij met hen afspraken gemaakt die ons in staat stellen om relatief snel weer de deuren te kunnen openen”. Contact met de gijzelnemers wordt veelal verzorgd door specialistische bedrijven. Deze specialisten onderhandelen regelmatig met hackers en andere cybercriminelen om te voorkomen dat hackers data publiceren of verkopen op het dark web.


Correctie: In een eerder versie van dit bericht werd ten onrechte vermeld dat het Eindhovense techbedrijf Cyber4Z bemiddelde tussen de tandartsen en de cybercriminelen.

ICT-journalist
Mels was ooit een whizzkid, zoals dat toen heette en werkte zelfs enige tijd als programmeur. Inmiddels is Mels al 22 jaar ICT-journalist met een speciale interesse in security.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen