Digitale vaardigheden Nederlanders bovengemiddeld

Vrouw zit achter haar computer op kantoor

De digitale vaardigheden van Nederlanders behoren tot de beste van Europa. Een kwart van de Nederlanders zegt de basisvaardigheden te beheersen. De helft zegt over meer kundigheid te beschikken. Volwassenen tot 45 jaar hebben door de bocht genomen twee keer zoveel kennis in vergelijking met senioren.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Eurostat over ICT-gebruik van huishoudens en personen.

Definitie digitale vaardigheden

De onderzoeksinstanties deden onderzoek naar het internet-, computer- en softwaregebruik, de zogenoemde digitale basisvaardigheden. Onderzoekers keken naar vijf verschillende activiteiten: informatie en digitale geletterdheid, online communicatie, computers en online diensten, privacybescherming en softwaregebruik.

Iemand heeft digitale basisvaardigheden als hij ten minste één activiteit doet op de gebieden informatie en communicatie en één of twee op de andere gebieden. Wie twee of meer activiteiten uitvoert op de gebieden informatie en communicatie en drie of meer op de andere gebieden, beschikt over meer dan basale computer- en internetvaardigheden.

Nederland en Finland koplopers in EU

Uit het onderzoek blijkt dat wij Nederlanders ontzettend handig zijn met computers en andere (mobiele) apparaten. 80 procent van de 16- tot 75-jarigen zegt te beschikken over gemiddelde of bovengemiddelde digitale vaardigheden. Een kwart van de ondervraagden (27 procent) zegt gemiddeld overweg te kunnen met computers en software. Iets meer dan de helft (52 procent) geeft aan over meer kennis en kunde te beschikken.

Met deze resultaten is Nederland de koploper in Europa als het gaat om digitale vaardigheden. Op de tweede plaats staat Finland, waar 48 procent van de ondervraagden aangeeft bovengemiddeld overweg te kunnen met computers, software en internet. De top vijf wordt aangevuld met respectievelijk Ierland, Denemarken en Zweden. Het Europese gemiddelde ligt op 27 procent basisvaardigheden en 26 procent meer dan basisvaardigheden.

Met deze resultaten hebben Nederland en Finland de doelen van de Europese Commissie bereikt. Het dagelijks bestuur van de EU wil dat in 2030 iedereen in de EU over digitale basisvaardigheden beschikt.

Hier zijn Nederlanders goed in

Als we onderscheid maken in de digitale vaardigheden van Nederlanders, dan zijn de basisvaardigheden het grootst op het vlak van communicatie (93 procent). Dan moet je denken aan e-mailen, bellen via internet, omgaan met sociale media en je mening geven over een maatschappelijk relevant onderwerp.

De meeste Nederlanders (89 procent) zijn in staat om online informatie op te zoeken en nepnieuws te herkennen. Acht op de tien mensen (83 procent) zegt te weten hoe online shoppen werkt, hoe je apps installeert en online een cursus kunt volgen.

Onze kennis over privacybescherming en softwaregebruik lag het laagst: respectievelijk 72 procent en 65 procent. Dat is nog steeds boven het gemiddelde van alle 27 EU-landen. Europeanen scoorden gemiddeld 44 procent en 45 procent op deze vlakken.

Verschil in digitale vaardigheden tussen mannen en vrouwen beperkt

De onderzoekers zien grote verschillen tussen de leeftijdsgroepen. Het percentage Nederlanders die over bovengemiddelde digitale vaardigheden beschikt, is bij 25- tot 45-jarigen twee keer zo hoog als bij 65- tot 75-jarigen. Bij de eerste groep bedroeg het percentage 64 procent, bij de senioren bleef de teller steken op 28 procent.

Tot slot keken de onderzoekers naar het opleidingsniveau. Van de hoogopgeleiden had 70 procent basale of bovengemiddelde digitale vaardigheden. Bij laagopgeleiden was dit 31 procent. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn een stuk kleiner. 56 procent van de mannen had meer dan gemiddelde basisvaardigheden, bij vrouwen was dat 47 procent.

Digitale vaardigheden beperkt in Oost-Europese landen

Bulgarije en Roemenië vormen de hekkensluiters. Daar geeft achtereenvolgens 31 procent en 28 procent van de inwoners aan dat ze minimale digitale basisvaardigheden hebben. De digitale vaardigheden schieten voornamelijk tekort in Oost-Europese landen als Letland, Hongarije en Polen. Ook in Duitsland en Italië liggen de percentages lager dan het Europese gemiddelde. Daar zegt 49 procent en 46 procent basale of bovengemiddelde computer- en internetvaardigheden te hebben.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen