slimme auto

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voor privacyrisico’s van slimme auto’s

Laatst bijgewerkt: 3 maart 2020
Leestijd: 1 minuut, 53 seconden

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt autobezitters over de privacyrisico’s die slimme auto’s veroorzaken. Steeds meer voertuigen verzamelen gegevens over hun eigenaar. Niet iedereen is zich hiervan bewust en dus slaat de AP alarm.

Slimme auto’s

Sommige mensen staan ervan te kijken wanneer opeens hun garage belt omdat hun auto aan controle toe is. Hoe weet de monteur dat? Tegenwoordig zijn er veel auto’s die zelf aangegeven wanneer er iets mis is, en dit direct naar de garage doorsturen. Zo kan het dus zijn, dan buiten jou om, je auto met de garage communiceert. Hoewel dit nog een handige toepassing is, moeten we ervoor waken dat er niet onnodig persoonlijke gegevens worden gedeeld. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat gegevens over jouw locatie worden doorverkocht of gestolen. Veel slimme auto’s weten namelijk precies of jij naar je werk of naar de dokter gereden bent. Daarom komt het AP nu met tips om meer bewustzijn bij de consument te creëren.

Handleiding voor auto-eigenaren

De AP heeft een handleiding geschreven die je kan helpen je slimme auto beter te begrijpen. Ze geven in de handleiding aan waar je als consument op moet letten bij het kopen, gebruiken, en verkopen van een voertuig. Zo leggen ze bijvoorbeeld uit welke instellingen je eventueel kunt aanpassen voor meer privacy. Ook hebben ze een lijstje opgesteld van zaken die je wilt verwijderen voordat je je voertuig verkoopt, om te zorgen dat jouw privégegevens niet in handen komen van de volgende eigenaar.

De privacyrisico’s van slimme apparaten

Er komt steeds meer aandacht voor de privacyrisico’s van de slimme apparaten om ons heen. Hoewel de slimme deurbel, tv, speaker, thermostaat, en auto ons leven gemakkelijker hebben gemaakt komen er ook risico’s bij kijken. De apparaten slaan vaak veel (gevoelige) informatie over ons op, dus het is goed om in de gaten te houden wat er vervolgens met deze data gebeurt. Wordt de data veilig opgeslagen? Wie kan erbij? En wordt het doorverkocht aan derden? Onze privacy is steeds vaker in het geding omdat data tegenwoordig veel geld waard is. Daarom kan het goed zijn om je bewust te zijn van je rechten als consument en melding te maken wanneer er misbruik wordt gemaakt van jouw persoonlijke gegevens.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen