oude vrouw laptop

Datingfraude is in 2019 flink toegenomen

Laatst bijgewerkt: 6 december 2019
Leestijd: 2 minuten, 44 seconden

Afgelopen jaar waren er meer slachtoffers van datingfraude dan in 2018. De Fraudehelpdesk geeft aan dat het aantal meldingen flink is gestegen en daarbij is ook het totale schadebedrag flink toegenomen. De criminelen benaderen hun slachtoffers online via social media, dating app, of chatroom. Door een band op te bouwen winnen zij het vertrouwen en vragen vervolgens om geld.

Stijging van meldingen

Het jaar is nog niet afgelopen en toch kunnen we al stellen dat er sprake is van een flinke stijging in meldingen van datingfraude. Tot 1 december werden er al 591 meldingen gedaan terwijl dit in heel 2018 al 412 meldingen waren. Dit is een stijging van 43 procent terwijl het jaar nog niet voorbij is. Een gedeelte van deze melding heeft ook daadwerkelijk financiële schade opgelopen. Vorig jaar waren dit 180 slachtoffers. Dit jaar zijn er al 244 Nederlanders financieel gedupeerd. Ook de totale schade in euro’s is gestegen van 3,3 miljoen euro in 2018 naar 3,6 miljoen in 2019. De echte cijfers kunnen een stuk hoger liggen omdat mensen zich schamen voor het feit dat ze in de val zijn getrapt.

Droomprins(es) in het buitenland

De slachtoffers denken vaak een echte klik te hebben doordat criminelen geraffineerd te werk gaan en maanden lang met de slachtoffers chatten. De oplichters doen vaak ook alsof ze zelf heel rijk zijn. Op deze manier gaan slachtoffers ook geloven dat ze hun geleende geld uiteindelijk terug zullen zien. Toch is dit nooit het geval. De oplichters hebben veel verschillende smoesjes om de slachtoffers geld afhandig te maken. Zo geven ze bijvoorbeeld aan dat in het ziekenhuis liggen en snel geld nodig hebben. Meestal zit er haast achter de betaling zodat slachtoffers geen tijd hebben om twee keer na te denken.

Vaak is er ook de belofte om snel op bezoek te komen. Omdat de slachtoffers regelmatig verliefd worden op hun virtuele droomprins(es) hebben ze veel voor de oplichter over.

Hoe voorkom je datingfraude?

Wanneer je via het internet iemand ontmoet uit het buitenland is het goed om behoedzaam te zijn voor oplichters. Hoewel het niet fijn is om te denken dat degene waar je prettige gesprekken mee hebt op je geld uit is, is het wel belangrijk om op je hoede te zijn. De Fraudehelpdesk heeft een lijst gemaakt van alarmbellen waar je op moet letten. Eigenlijk is het al meteen duidelijk wanneer iemand om geld vraagt. Maar ook voor die tijd zijn er al dingen waar je op kunt letten. De oplichters doen zich bijvoorbeeld vaak voor als Amerikaan of Engelsman die veel in het buitenland zit. Ook kan het opvallen dat ze niet willen of kunnen videobellen. Zodra je ook maar iets van twijfel hebt bij een dergelijk contact is het slim om hulp te zoeken of het contact te verbreken. Helaas zijn deze droomdates vaak te mooi om waar te zijn.

Datingapps

Het is misschien niet heel romantisch maar het is wel goed om na te denken over je veiligheid op bijvoorbeeld datingapps. Zo is het niet alleen belangrijk om waakzaam te blijven over met wie je te maken hebt, ook je privacy kan bij sommige apps in het geding zijn. Kijk bijvoorbeeld eens hoe je narigheid kunt voorkomen op Tinder, Grindr, en Happn.

Uiteindelijk is natuurlijk iedereen op zoek naar liefde, maar let wel op dat je geen oplichter aan de haak slaat.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen