Datingfraude is in 2019 flink toegenomen

oude vrouw laptop

Afgelopen jaar waren er meer slachtoffers van datingfraude dan in 2018. Ook het aantal meldingen en het totale schadebedrag zijn flink gestegen. Naar schatting werden in 2019 slachtoffers voor ruim 3,6 miljoen euro opgelicht.

Dat blijkt cijfers van de Fraudehelpdesk.

Stijging van meldingen

Het jaar is nog niet afgelopen en toch kunnen we al stellen dat er sprake is van een flinke stijging in meldingen van datingfraude. Tot 1 december werden er al 591 meldingen gedaan. Eind 2018 stond de teller op 412 meldingen. Dit is een stijging van 43 procent terwijl december nog niet achter de rug is. Een deel van de slachtoffers van datingfraude heeft ook daadwerkelijk financiële schade opgelopen. Vorig jaar waren dit 180 slachtoffers. Dit jaar zijn er al 244 Nederlanders financieel gedupeerd.

Ook de totale schade in euro’s is gestegen van 3,3 miljoen euro in 2018 naar 3,6 miljoen in 2019. De echte cijfers liggen in werkelijkheid mogelijk een stuk hoger. Omdat mensen zich schamen voor het feit dat ze in de val zijn getrapt, doen ze lang niet altijd aangifte van dit bedrog.

Droomprins(es) in het buitenland

Cybercriminelen gaan geraffineerd te werk. Maandenlang chatten ze met hun slachtoffers om zo een band op te bouwen met hun slachtoffers. Zij denken een echte klik te hebben. De oplichters hebben allerlei smoesjes om de slachtoffers geld afhandig te maken. Zo geven ze bijvoorbeeld aan dat in het ziekenhuis liggen en snel geld nodig hebben. Meestal zit er haast achter de betaling zodat slachtoffers geen tijd hebben om twee keer na te denken.

Andere oplichters doen alsof ze zelf heel rijk zijn, maar op het moment niet bij hun geld kunnen, bijvoorbeeld omdat hun betaalpas niet werkt. Ze beloven hun slachtoffers plechtig dat ze direct alles zullen terugbetalen. Zij zijn goed van vertrouwen en gaan er blind vanuit dat het geleende geld uiteindelijk terugkomt. Toch is dit nooit het geval. Omdat de slachtoffers regelmatig verliefd worden op hun virtuele droomprins(es) hebben ze veel voor de oplichter over. Vaak is er dan ook de belofte om snel op bezoek te komen. Dat zijn in werkelijkheid niets meer dan loze beloftes.

Hoe voorkom je datingfraude?

Wanneer je via het internet iemand ontmoet uit het buitenland, is het goed om behoedzaam te zijn voor oplichters. Hoewel het niet fijn is om te denken dat degene waar je prettige gesprekken mee hebt op je geld uit is, is het wel belangrijk om op je hoede te zijn. De Fraudehelpdesk heeft een lijst gemaakt van alarmbellen waar je op moet letten. Eigenlijk is het al meteen duidelijk dat je met een oplichter te maken hebt wanneer iemand om geld vraagt. Maar ook voor die tijd zijn er al dingen waar je op kunt letten. De oplichters doen zich bijvoorbeeld vaak voor als Amerikaan of Engelsman die veel in het buitenland zit. Ook kan het opvallen dat ze niet willen of kunnen videobellen. Zodra je ook maar iets van twijfel hebt bij een dergelijk contact is het slim om hulp te zoeken of het contact te verbreken. Helaas zijn deze droomdates vaak te mooi om waar te zijn.

Dating-apps

Het is misschien niet heel romantisch maar het is wel goed om na te denken over je veiligheid op bijvoorbeeld dating-apps. Zo is het niet alleen belangrijk om waakzaam te blijven over met wie je te maken hebt, ook je privacy kan bij sommige apps in het geding zijn. Kijk bijvoorbeeld eens hoe je narigheid kunt voorkomen op Tinder, Grindr, en Happn.

Uiteindelijk is natuurlijk iedereen op zoek naar liefde, maar let wel op dat je geen oplichter aan de haak slaat.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt. Meer over Tove.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen