Datingapp op telefoon

Datingapps in strijd met AVG door verkoop gebruikersdata

Laatst bijgewerkt: 24 juni 2020
Leestijd: 2 minuten, 54 seconden

Populaire datingapps als Grindr, Tinder en OKCupid verkopen gevoelige gegevens van gebruikers aan adverteerders. Het gaat om zaken als geografische locatie en seksuele voorkeur. Het ergste is dat de ontwikkelaars haar gebruikers niet op de hoogte stelt van deze praktijken. Dat is in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de privacywet die geldt voor de hele Europese Unie.

Dat blijkt uit onderzoek van de Noorse consumentenbond Forbrukerrådet.

Persoonlijke data doorverkocht aan derden

Elke keer als je je telefoon gebruikt, slaan je actieve apps informatie over jou op. Deze informatie, die onder andere kan gaan over je interesses, gewoontes en online gedrag, wordt door de apps verzameld en vervolgens vaak doorverkocht. Dit is legaal, mits de gebruiker hiervan op de hoogte is, maar bij veel apps is dit niet het geval. Het gaat hierbij ook om datingapps zoals Tinder en Grindr. De persoonlijke informatie die door dit soort platformen wordt verzameld, kan erg gevoelig zijn. Denk aan je GPS-locatie, seksuele voorkeur, leeftijd, geslacht en in sommige gevallen zelfs data over je gezondheid.

De belangenorganisatie onderzocht de datastromen van tien populaire apps die gratis zijn te downloaden in de Google Play Store of App Store. Alle onderzochte apps bleken heimelijk data te verzamelen en door te spelen naar 135 commerciële organisaties, zonder medeweten of goedkeuring van de gebruikers. Het staat weliswaar in de algemene voorwaarden of privacyvoorwaarden dat de apps dit doen, maar dat is niet voldoende. De AVG vereist dat ontwikkelaars hiervoor nadrukkelijk toestemming vragen van gebruikers. Dat is niet gebeurd. Ook is het voor gebruikers niet mogelijk om het delen van data te weigeren.

Veel privacyproblemen met datingapps

Het doorverkopen van persoonlijke informatie zonder medeweten van gebruikers is een grove schending van de AVG. Toch is dit niet het enige punt waarop veel datingapps tekortschieten. Het is al even bekend dat de precieze locatie van veel gebruikers op Grindr (een datingapp voor homo- en biseksuele mannen) heel gemakkelijk bepaald kan worden. Dit vormt een groot privacyrisico, vooral in gebieden waar homoseksualiteit nog niet wordt geaccepteerd. Ook op Tinder moeten gebruikers voorzichtig zijn: al je berichten en acties op de app worden opgeslagen en kunnen dus mogelijk tegen je worden gebruikt.

De Nederlandse Consumentenbond maakt zich grote zorgen over de illegale handel in gebruikersdata. Directeur Sandra Molenaar vindt dat de overheid moet ingrijpen. “Het Noorse onderzoek toont aan dat consumenten de controle over hun data steeds meer kwijtraken. Door deze illegale datahandel kunnen bedrijven advertenties specifiek richten op bijvoorbeeld een 26-jarige homoseksuele, vrijgezelle vrouw in Amsterdam die weleens recreatief drugs gebruikt. Dat is krankzinnig”, aldus Molenaar.

En wat als deze data in de verkeerde handen terecht komt? Dan bestaat het risico van discriminatie of manipulatie. “En consumenten kunnen niets doen om dit te voorkomen. Dat moet écht anders”, zo benadrukt Molenaar. De Consumentenbond heeft de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd over het rapport en dringend verzocht om hier onderzoek naar te verrichten. Daarnaast stuurde de Consumentenbond een brief naar de Tweede Kamer om Kamerleden over de bevindingen van het Noorse onderzoek te informeren.

Twitter bant Grindr uit advertentienetwerk

Na de publicatie van het onderzoek van de Noorse consumentenbond besloot Twitter Grindr tijdelijk te bannen uit zijn advertentienetwerk, MoPub. Dit netwerk helpt apps advertenties te vinden, zodat ze daar geld aan kunnen verdienen. Twitter liet weten dat ze eerst nauwkeurig willen onderzoeken hoe Grindr gebruikers toestemming voor het delen van data vraagt. Totdat ze duidelijkheid hebben over de legale implicaties van Grindr’s huidige systeem en mogelijke tekortkomingen zijn opgelost, zal Grindr’s MoPub-account non-actief blijven.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen