Oude camera op een fotoalbum

D66 wil EXIF-data van Twitter-foto’s van minister Bijleveld

Laatst bijgewerkt: 26 november 2020
Leestijd: 3 minuten, 48 seconden

Kees Verhoeven (D66) wil dat minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten de EXIF-data overhandigt van de foto’s die onlangs op haar Twitter-account werden gedeeld. In de tweet vertelde ze ‘vanachter haar keukentafel’ een vertrouwelijk overleg had met haar Europese ministers van Defensie. Wat het Kamerlid precies met deze gegevens wil is onduidelijk.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen die Verhoeven stelt nadat de minister de inloggegevens van een geheime vergadering had gedeeld op Twitter.

Techjournalist ‘breekt in’ bij vertrouwelijke vergadering defensieministers

De ‘slordige fout’ van minister Bijleveld-Schouten is al enkele dagen het onderwerp van gesprek in politiek Den Haag (en daarbuiten). Vorige week verschenen er een tweetal foto’s op haar Twitter-account met daaronder de tekst dat ze een vergadering had met de ministers van Defensie van alle Europese lidstaten ‘vanachter de keukentafel’. Op één van de foto’s was het inlogadres en een deel van de pincode te zien om deel te kunnen nemen aan de vergadering.

Daniël Verlaan, techjournalist bij RTL Nieuws, meldde dit bij het ministerie van Defensie. Een medewerker verzekerde hem dat alleen de pincode niet voldoende was om toegang te krijgen. Hij besloot de proef op de som te nemen en tot zijn grote verbazing zat hij ineens midden in de vergadering. Verlaan zei dat hij een journalist uit Nederland was. Hij bood zijn excuses aan voor het verstoren van de vergadering en verliet de livestream.

Joseph Borrell, Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid en voorzitter van het overleg, besloot daarop om de vergadering op te schorten, omdat de vertrouwelijkheid niet langer gegarandeerd kon worden. Op beelden is te zien dat hij zichtbaar was aangeslagen door de inmenging van de techjournalist. Een woordvoerder zei na afloop dat zijn actie illegaal was en dat er melding van gedaan zou worden bij de autoriteiten.

Tweede Kamer valt over ‘stomme fout’ van minister Bijleveld-Schouten

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer afgelopen dinsdag werd er veel aandacht besteed aan de kwestie. Namens D66 legde Kees Verhoeven de minister het vuur aan de schenen. Hij wilde van haar weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en of het kabinet ‘serieuze stappen’ gaat zetten om cyberveiligheid te verbeteren. Andere Kamerleden wilden van de minister weten of ze er alles aan gaat doen om ervoor te zorgen dat Daniël Verlaan niet vervolgd wordt voor zijn actie. Het enige dat hij in hun ogen deed was de vinger op de zere plek leggen.

Minister Bijleveld-Schouten trok het boetekleed aan voor haar ‘stomme fout’ en ging diep door het stof. Ook verschafte ze de Tweede Kamer meer informatie over de via Twitter gedeelde foto’s. De foto waarop enkele defensieministers te zien waren, inclusief de inlog-URL en deel van de pincode, had ze zelf geschoten en doorgestuurd naar een medewerker van het ministerie van Defensie. Die laatste had de foto op Twitter geplaatst. De minister benadrukte dat de medewerker niets te verwijten valt en dat het haar (politieke) verantwoordelijkheid is dat de foto online verscheen.

De minister bood niet alleen haar excuses aan tijdens het vragenuurtje. Ze zei dat ze zich haar best gaat doen om haar collega’s te overtuigen om via veiligere lijnen te vergaderen. Ook zei ze dat een gesprek wil met Verlaan “omdat hier heel wat van te leren valt”. Volgens de minister treft hem geen enkele blaam.

D66 wil EXIF-data van de foto’s van de minister

Voor D66-Kamerlid Kees Verhoeven is daarmee de kous niet af. Woensdag stelde hij schriftelijke vragen aan minister van Defensie. Hij wil dat minister Bijleveld-Schouten de EXIF-data van de foto’s die op Twitter zijn gedeeld doorstuurt aan de Tweede Kamer. “Kunt u de metadata (EXIF inclusief datum en tijd van de opnames en van de laatste bestandswijzigingen) delen van de originele foto’s te zien in de tweet 1) waarin zij deelneemt aan de (digitale) Raad met Europese defensieministers?”, zo vraagt de Democraat aan de minister. Het gaat om deze foto’s. Hetzelfde verzoek doet hij ook van de originele foto, waarop de inlog-URL en deel van de toegangscode zichtbaar was.

EXIF staat voor Exchangeable Image File Format. Hiermee wordt er metadata toegevoegd aan foto’s. Het vertelt met welk apparaat en model een plaatje is geschoten, maar ook welke camera-instellingen daarvoor zijn gebruikt. Denk aan witbalans, belichtingscorrectie, sluitertijd, diafragmagrootte, brandpuntafstand en ga zo maar door. De EXIF-data geeft tevens de datum en GPS-coördinaten prijs. Met deze laatste gegevens is het mogelijk om te achterhalen waar en wanneer een foto is geschoten, privacygevoelige informatie.

Het is onduidelijk wat Verhoeven met de EXIF-data wil.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen