Rob Jetten

D66 vraagt om betere regelgeving voor vergaande algoritmes en gezichtsherkenning

Laatst bijgewerkt: 20 november 2019
Leestijd: 1 minuut, 33 seconden

D66 wil dat er een verbod op het gebruik van slimme algoritmes en gezichtsherkenning komt totdat hier duidelijke regels voor zijn opgesteld. D66-Kamerlid Kees Verhoeven zei “er moet een maatschappelijk debat plaats vinden over dit soort systemen”. Dit debat is tot nu toe uitgebleven terwijl de overheid al wel gebruik maakt van dergelijke methodes. Een voorbeeld van een methode die al door de overheid wordt ingezet is SyRi.

Wat is SyRi?

SyRi staat voor systeem risico-indicatie. Het systeem werd door de overheid ontwikkeld om fraude met bijvoorbeeld uitkeringen en belastingen gemakkelijker te kunnen opsporen. Het is als sinds 2014 in de wet opgenomen dat dit systeem door verschillende overheidsinstellingen gebruikt mag worden. Toentertijd gaf de Raad van State al een negatief advies omdat SyRi wel erg veel gegevens mag gebruiken en op deze manier inbreuk maakt op de privacy. Toch bleef kritiek vanuit de politiek verder uit.

SyRi rechtzaak

Eind oktober vond er een rechtszaak plaats tegen SyRi. De coalitie die de aanklacht deed noemt SyRi een bedreiging voor de rechtsstaat omdat de geheime algoritmen een enorme inbreuk op de privacy van burgers met zich meebrengt. Ook wordt het systeem toegepast met een soort sleepnetmethode waardoor veel onschuldige burgers ook geanalyseerd worden omdat ze bijvoorbeeld nu eenmaal in een bepaalde buurt wonen. In januari kunnen we pas een uitspraak in deze zaak verwachten.

Het politieke debat

Vooralsnog bleef een politiek debat over het inzetten van AI door de regering uit. In september van dit jaar pleitten CDA en D66 voor een onafhankelijke waakhond die de burger zou moeten beschermen tegen dergelijke algoritmes. En nu geeft D66 aan dat er een stop moet komen op deze slimme algoritmes totdat hierover meer duidelijkheid bestaat in de wet. Gezien is gebleken dat sinds de inzet van SyRi dit nog niet heeft geleid tot opsporing van fraudegevallen zou je zeggen dat dit geen probleem moet zijn.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen