Vrouw met creditcard achter laptop

Cybercriminelen stelen betaalgegevens via webwinkels

Laatst bijgewerkt: 25 februari 2019
Leestijd: 2 minuten, 4 seconden

Cybercriminelen dringen steeds vaker webwinkels binnen om via deze weg grote hoeveelheden betaalgegevens te stelen. Symantec meldt dat deze nieuwe methode van “formjacking” steeds populairder wordt bij cybercriminelen. Op deze manier maken ze erg veel geld afhandig van nietsvermoedende online winkelaars. Dit is een groeiend probleem voor zowel de eigenaren van webshops als hun klanten.

Formjacking

Formjacking wordt ook wel vergeleken met skimming. Bij skimming wordt er een apparaatje op een pinautomaat geplaatst om zo pinpasgegevens uit te lezen. Eigenlijk is formjacking een digitale vorm van deze diefstalmethode. Cybercriminelen plaatsen kwaadaardige code op de website, waardoor ze betaalgegevens van de klanten kunnen inzien. Zo verzamelen ze enorm veel persoonlijke informatie zonder dat de webshop of de klanten het doorhebben. Vervolgens worden de creditcardgegevens door de cybercriminelen op het dark web verkocht voor gemiddeld $45 per creditcard. Deze vorm van cybercrime is erg lucratief: tijdens een hack bij British Airways werden zo’n 380.000 creditcardgegevens gestolen.

Populaire methode

Symantec ziet een stijging van 25% van dit type cybercrime ten opzichte van het jaar ervoor. Ook verwacht het Amerikaanse informatiebeveiligingbedrijf dat er in het afgelopen jaar tientallen miljoenen euro’s zijn buitgemaakt via formjacking. De aanvallen worden voornamelijk afgevuurd op kleine webwinkels, omdat deze hun beveiliging vaak minder goed op orde hebben dan grotere bedrijven. Maar ook grotere bedrijven als Ticketmaster en British Airways zijn mikpunt van deze geraffineerde methode geweest.

Bedrijven steeds vaker het slachtoffer

Het lijkt erop dat bedrijven steeds vaker het doelwit van hackers zijn. Dit is niet zo vreemd, want er valt bij bedrijven natuurlijk veel meer te halen dan bij individuen. Ook kunnen cybercriminelen via grotere bedrijven in één keer gegevens van een grote hoeveelheid mensen stelen. Verder meldt Symantec dat er in 2018 12% meer bedrijf ransomware incidenten waren dan in 2017. De nieuwe methode van formjacking is een financiële ramp voor de getroffen bedrijven, maar het is eveneens een grote smet op hun reputatie, waardoor het klantvertrouwen enorm daalt. Zoals je je kunt voorstellen, heeft dit enorme gevolgen voor de bedrijven.

Cybercrime

Cybercriminelen vinden steeds nieuwe manieren om ons geld afhandig te maken. Voorheen was ransomware een populaire werkwijze was. Nu komt dit minder voor, omdat we manieren hebben gevonden om ons tegen deze aanvallen te beschermen. Online veiligheid heeft vaak veel te maken met het bewustzijn van de internetgebruiker. De beste bescherming tegen cybercriminelen is misschien wel om hun handelswijze goed te bestuderen. Toch worden veel mensen nog altijd slachtoffer van cybercriminelen en is het dus belangrijk dat we de online gevaren blijven benadrukken.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past