Bunker in een veld

Cybercriminelen runden dark web-servers vanuit een bunker in Duitsland

Laatst bijgewerkt: 1 oktober 2019
Leestijd: 1 minuut, 9 seconden

Een bende cybercriminelen runde een groot dark web-serverpark vanuit een oude NAVO-bunker in Duitsland. De bunker staat in Traben-Trarbach en klanten konden hun websites voor het dark web op de servers huisvesten. Op donderdag 26 september deden de Duitse politie en de anti-terreureenheid GSG9 een inval in de bunker. Daarbij werden zeven verdachten opgepakt, waaronder een aantal Nederlanders.

Illegale handel en cyberaanvallen

Vanuit de bunkers werd gehandeld in drugs, gestolen gegevens, kinderporno en vervalste documenten. De bende voerde ook cyberaanvallen uit, waaronder een aanval die plaatsvond in november van vorig jaar en gericht was op meer dan een miljoen Telekom-routers. Volgens Justitie gaat het nog jaren duren voordat alle misdaden die vanuit de bunker gepleegd zijn, opgehelderd kunnen worden. De dark web marktplaats Wallstreet Market werd eveneens vanaf de servers in Duitsland beheerd. Deze marktplaats is inmiddels offline gehaald. Wallstreet Market was de op één na grootste illegale marktplaats ter wereld. Tijdens de inval werden meerdere verdachten opgepakt. Ook werden er opgeslagen bestanden, mobiele telefoons en grote hoeveelheden geld in beslag genomen.

Verdachten

In totaal zijn er dertien verdachten, waarvan er nu zeven zijn opgepakt. Van de dertien mensen die worden verdacht van betrokkenheid zijn er zeven Nederlands. Het bunkercomplex zou in 2013 aangekocht zijn door een 52-jarige Nijmegenaar. Hij bouwde de cyberbunker op en heeft contacten met de georganiseerde misdaad. Zijn huis in Nijmegen is doorzocht en zijn computerapparatuur is in beslag genomen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen