Parliament Australië

China waarschijnlijk verantwoordelijk voor hack op Australische parlement

Laatst bijgewerkt: 16 september 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Vijf anonieme bronnen melden aan persbureau Reuters dat China achter de hack op het Australische parlement en de drie grootste politieke partijen zou zitten. Volgens Reuters gaat het om bronnen die direct betrokken zijn bij de gebeurtenissen. Afgelopen februari werd bekend dat het computernetwerk van het Australische parlement was gehackt. Daarnaast waren ook de netwerken van de drie grootste politieke partijen binnengedrongen. In mei waren er verkiezingen, maar er zijn geen aanwijzingen dat die beïnvloed zijn door de hack.

Toegang tot partijdocumenten

Twee bronnen melden dat de aanvallers door middel van de hack toegang kregen tot e-mailcommunicatie. Ook zouden ze inzage hebben gehad in partijdocumenten, die gingen over onderwerpen als belasting en buitenlands beleid.

Economische relatie met China

Na het ontdekken van de hack zei de Australische premier Scott Morrison al dat de aanval gepleegd was door een natiestaat, maar hij noemde toen niet om welk land het ging. Bronnen verklaren tegen Reuters dat het rapport van de Australische inlichtingendienst niet openbaar is gemaakt om de economische relatie met China niet te schaden. China is de belangrijkste handelspartner van Australië.

Het kantoor van premier Scott Morrison en de Australische inlichtingendienst willen niet reageren op vragen over de kwestie. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent betrokkenheid.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen