australische parlement

Australisch parlement en partijen aangevallen door hackers

Laatst bijgewerkt: 18 februari 2019
Leestijd: 0 minuut, 55 seconden

De Australische minister president Scott Morrison maakte bekend dat zowel het parlement als enkele politieke partijen zijn aangevallen door een geavanceerde staatshacker.

De partijen die zijn getroffen door de aanval zijn Liberal, Labor en de Nationals. Er wordt nog onderzocht of er gevoelige data is buitgemaakt, maar tot nu toe lijkt dat mee te vallen.

Staatshackers

Door de kenmerken van de hack bestaat het vermoeden dat de aanval vanuit China is gepleegd. Harde bewijzen om dit te onderschrijven zijn er niet. Ook wordt er rekening gehouden met een scenario waarin een andere overheid de aanval heeft ingezet en het heeft doen lijken alsof deze vanuit China kwam.

Er zijn maar enkele landen in de wereld die een dergelijke aanval zouden kunnen uitvoeren. Landen die dit soort geavanceerde technologie bezitten zijn China, Rusland, Israël en de VS.

Voorkomen inmenging verkiezingen

De minister president maakte bekend dat de overheid nauw zal gaan samenwerken met het Australian Cyber Security Centre. Zij zullen de overheid en de verschillende politieke partijen begeleiden. Er zal alles aan gebeuren om een dergelijke aanval in de toekomst af te kunnen slaan.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past