China komt met nieuwe privacywetgeving

Chinese vrouw zit achter haar laptop met telefoon in haar hand

De Chinese Communistische Partij heeft een nieuwe wet aangenomen die de privacy van internetgebruikers beter moet beschermen. De wet bepaalt onder meer dat de verwerking van persoonsgegevens een ‘duidelijk en redelijk’ doel moet hebben. Tevens legt de wet het principe van dataminimalisatie vast. Met de wetgeving probeert de overheid Chinese techbedrijven te beteugelen.

Dat schrijft het Amerikaanse persbureau Reuters.

China en de strijd tegen Chinese techbedrijven

China voert al enige tijd een hevige strijd met Chinese technologiebedrijven. Het begon toen Jack Ma, de oprichter van Alibaba en Taobao, eind vorig jaar ongezouten kritiek leverde op de Chinese financiële wereld. De sector was in zijn ogen ingeslapen en niet langer innovatief. Banken, verzekeraars en andere financiële instellingen deden te gemakkelijk een beroep op staatssteun.

Ma’s opmerkingen schoten de overheid in het verkeerde keelgat. De Chinese miljardair stond op het punt om met de financiële tak van zijn bedrijf, de Ant Group, naar de beurs te gaan. President Xi Jinping stak daar echter een stokje voor. Hij hield de beursgang tegen. Daarnaast legde hij Alibaba een boete van omgerekend 2,4 miljard euro op. Jack Ma werd vervolgens twee maanden niet gezien.

Eerder deze week kondigde China een reeks voorstellen aan om Chinese techbedrijven verder te reguleren. Bedrijven mogen niet langer neprecensies gebruiken om producten op te hemelen. Ook heeft de regering maatregelen aangekondigd om intellectueel eigendom en merkreputatie beter te beschermen. Techbedrijven als Tencent en Alibaba mogen het technisch niet onmogelijk maken voor hun klanten om gebruik te maken van elkaars diensten.

Dit staat er in de aanstaande wetgeving

China draait de duimschroeven nu nog verder aan. Vanaf 1 november treedt er een nieuwe wet in werking die de privacy van internetgebruikers beter moet beschermen. Technologiebedrijven moeten straks zorgen voor een veiligere opslag van persoonsgegevens. Ook mogen ze alleen gegevens verwerken die een ‘duidelijk en redelijk’ doel hebben. Daarnaast moet de verwerking van persoonsgegevens beperkt blijven tot de ‘minimale reikwijdte die nodig is om de doelen van verwerking te realiseren’. In de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt dit dataminimalisatie genoemd.

Tevens stelt de nieuwe wetgeving voorwaarden waaronder techbedrijven persoonsgegevens mogen verzamelen. Zo is expliciete toestemming van gebruikers vereist. Verder moeten bedrijven richtlijnen opstellen waarin ze uitleggen hoe ze gegevens beschermen wanneer deze naar partijen aan het buitenland worden doorgegeven. De wet eist tevens dat technologiebedrijven die persoonlijke gegevens verwerken iemand aanstellen die verantwoordelijk is voor de bescherming van deze data. Ook moeten er regelmatig audits of controles worden uitgevoerd. Dit moet ervoor zorgen dat de privacywet wordt nageleefd.

Experts zeggen dat techbedrijven hun werkwijze en bedrijfsvoering onder de loep moeten nemen om ervoor te zorgen dat ze aan de nieuwe wet- en regelgeving voldoen.

Cuba komt met nieuwe internetwetten om de rust terug te brengen

China is niet het enige land dat deze week met nieuwe en strengere regels komt. Cuba lanceerde eerder al nieuwe internetwetten, naar eigen zeggen om ‘mogelijke vijandige, criminele en schadelijke activiteiten in cyberspace te voorkomen, op te sporen en tijdig te beantwoorden’. Inwoners van het eiland mogen voortaan niet langer mensen via sociale media of andere websites op internet aansporen om deel te nemen aan demonstraties of protestacties. Daarmee riskeren ze dat ze ‘constitutionele, sociale en economische staatsregels’ ter discussie stellen, wat streng verboden is. Het plaatsen van berichten die geweld goedkeuren of de privacy en waardigheid van mensen aantasten, is eveneens strafbaar. Wie iets zegt over het omverwerpen van de regering, maakt zich schuldig aan ‘cyberterrorisme’.

De nieuwe internetwetten zijn ingevoerd door president Bermúdez om de grootschalige protesten die het eiland teisteren de kop in te drukken. Cuba kampt met de grootste economische crisis in dertig jaar. Inwoners zijn boos over de hoge werkloosheid en grote voedseltekorten. Ook vinden ze dat de president te weinig doet om het coronavirus het hoofd te bieden. Volgens Bermúdez zit de Amerikaanse president Joe Biden achter de demonstraties.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen