CDA-leider Buma zegt dat sleepwet sowieso doorgaat

CDA leider Buma

CDA-leider Sybrand Buma heeft gezegd dat de sleepwet hoe dan ook in zal gaan, onafhankelijk van wat de uitslag van het referendum over dit onderwerp gaat zijn. Voor de komst van het referendum werden meer dan 400.000 handtekeningen verzameld en het referendum zou mogelijk in maart 2018 plaatsvinden. Met de sleepwet worden de bevoegdheden van inlichtingendiensten uitgebreid, waardoor ze bijvoorbeeld burgers kunnen afluisteren zonder dat er verdenkingen zijn.

Interview met De Volkskrant

In een interview liet Buma weten dat het referendum niet als bindend zal worden beschouwd. Hij zegt dat het CDA de beslissing heeft gemaakt om de wet sowieso door te laten gaan, en hij verwacht dat de rest van de coalitie er net zo over denkt. De VVD en de ChristenUnie hebben inderdaad laten weten achter de wet te blijven staan. D66 wil niet inhoudelijk reageren op het standpunt van Buma.

Geen referenda meer

Als het aan het CDA ligt vervalt de mogelijkheid tot het aanvragen van een raadgevend referendum helemaal. Het nieuwe kabinet heeft plannen om de wet op het raadgevend referendum af te schaffen. Providers en andere organisaties hebben de regering onlangs gevraagd om de sleepwet uit te stellen tot na het referendum, maar de verwachting is, zeker na de beweringen van Buma, dat hier geen gehoor aan gegeven gaat worden.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen