Brave-browser laat bij 404-error oude versie van webpagina’s zien

404-error op webbrowser

De Brave-browser en Wayback Machine gaan een samenwerking aan waarbij Brave oude versies van webpagina’s laat zien in het geval van een 404-error. Ook bij andere foutmeldingen zul je als Brave-gebruiker data uit The Wayback Machine te zien krijgen. Voor andere browsers, zoals Chrome en Firefox, is het mogelijk om een extensie met dezelfde functie te downloaden.

Dat schrijft de Internet Archive in een blogpost.

Minder irritatie bij foutcodes binnen de browser

Brave is een relatief nieuwe browser die erg privacybewust is. Het blokkeert onder andere trackers en online advertenties. Nu is het plan dat de browser ook meer op gebruiksvriendelijkheid en gemak gaat richten, specifiek bij het tegenkomen van foutcodes. Soms klik je online op een link waarvan de webpagina (tijdelijk) niet gevonden kan worden, bijvoorbeeld omdat de link verouderd is of de pagina tijdelijk offline is. Op deze momenten wordt het met Brave mogelijk om, via de archieven van The Wayback Machine, een eerdere versie van die webpagina te bekijken. Zo hoef je niet eindeloos naar die 404-errors te blijven kijken en krijg je toch relevante informatie te zien.

Samenwerking met Wayback Machine

The Wayback Machine is een online archief waar je oude versies van ruim 400 miljard gearchiveerde URL’s en 900 miljard internetpagina’s van de afgelopen 23 jaar terug kunt vinden. Wij gebruikten dit archief al eerder als onderdeel van ons onderzoek naar Hyves, waarbij we erachter kwamen dat veel profielen van dit sociale medium nog steeds online terug te vinden zijn.

“We zijn allemaal wel eens de beruchte 404 ‘pagina niet gevonden’ melding tegengekomen. Is er enige hoop dat we deze pagina ooit nog te zien krijgen? Als je de Brave-webbrowser gebruikt is het antwoord slechts één klik verwijderd”, zo schrijft het Internet Archive, het bedrijf dat The Wayback Machine heeft bedacht. Het Internet Archive is een samenwerking met Brave aangegaan om gebruikers gemakkelijker toegang tot gewenste pagina’s uit hun archief te geven. Daarvoor moeten gebruikers wel desktopversie 1.4 of hoger downloaden. Overigens bestaan er al verschillende browserextensies die deze methode ook binnen andere browsers, zoals Google Chrome en Mozilla Firefox, mogelijk maken.

Doorschakeling naar archief mogelijk bij meerdere errorcodes

Het doorlinken naar het archief van The Wayback Machine is niet alleen mogelijk vanaf de bekende 404-foutmelding (“Pagina is niet gevonden”). Ook bij andere HTTP-foutcodes werkt de functies. Zo heb je bijvoorbeeld bij de codes 408, 410, 451, 500, 502, 503, 504, 509, 520, 521, 523, 524, 525 en 526 de mogelijkheid een oudere versie van de website die je probeert te bereiken, in te zien. Uiteraard is dit alleen mogelijk voor de websites waarvan The Wayback Machine daadwerkelijk oudere versies heeft opgeslagen. Gezien de grootte van het archief van Internet Archive, is de kans echter groot dat ook jouw gewenste pagina hiertussen zit.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen