404-error op webbrowser

Brave-browser laat bij 404-error oude versie van webpagina’s zien

Laatst bijgewerkt: 27 februari 2020
Leestijd: 1 minuut, 51 seconden

De Brave-browser en Wayback Machine gaan een samenwerking aan waarbij Brave oude versies van webpagina’s laat zien in het geval van een 404-error. Ook bij andere foutmeldingen zul je als Brave-gebruiker data uit de Wayback Machine te zien krijgen. Voor andere browsers, zoals Chrome en Firefox, is het mogelijk om een extensie met dezelfde functie te downloaden.

Minder irritatie bij foutcodes binnen de browser

Brave is een relatief nieuwe browser die erg privacybewust is. Het blokkeert onder andere trackers en online advertenties. Nu is het plan dat de browser ook meer op gebruiksvriendelijkheid en gemak gaat richten, specifiek bij het tegenkomen van foutcodes. Soms klik je online op een link waarvan de webpagina (tijdelijk) niet gevonden kan worden, bijvoorbeeld omdat de link verouderd is of de pagina tijdelijk offline is. Op deze momenten wordt het met Brave mogelijk om, via de archieven van Wayback Machine, een eerdere versie van die webpagina te bekijken. Zo hoef je niet eindeloos naar die 404-errors te blijven kijken en krijg je toch relevante informatie te zien.

Samenwerking met Wayback Machine

De Wayback Machine is een online archief waar je oude versies van talloze internetpagina’s terug kunt vinden. Wij gebruikten dit archief al eerder als onderdeel van ons onderzoek naar Hyves, waarbij we erachter kwamen dat veel profielen van dit sociale medium nog steeds online terug te vinden zijn. Het Internet Archive – het bedrijf achter de Wayback Machine – is nu een samenwerking met Brave aangegaan om gebruikers gemakkelijker toegang tot gewenste pagina’s uit hun archief te geven. Overigens bestaan er al verschillende browserextensies die deze methode ook binnen andere browsers, zoals Google Chrome en Mozilla Firefox, mogelijk maken.

Doorschakeling naar archief mogelijk bij meerdere errorcodes

Het doorlinken naar het archief van de Wayback Machine is niet alleen mogelijk vanaf de bekende 404-foutmelding (“Pagina is niet gevonden”). Ook bij andere foutcodes werkt de functies. Zo heb je bijvoorbeeld bij de codes 408, 410, 451, 500, 502, 503, 504, 509, 520, 521, 523, 524, 525 en 526 de mogelijkheid een oudere versie van de website die je probeert te bereiken, in te zien. Uiteraard is dit alleen mogelijk voor de websites waarvan de Wayback Machine daadwerkelijk oudere versies heeft opgeslagen. Gezien de grootte van het archief van Internet Archive, is de kans echter groot dat ook jouw gewenste pagina hiertussen zit.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen