Uber opstapplaats

Beveiligingslek bij Uber stelde gebruikers in staat om gratis taxiritten te boeken

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 30 seconden

Uber heeft te kennen gegeven dat het lange tijd mogelijk is geweest gratis taxiritten te bestellen door een beveiligingslek. Met deze ontdekking heeft de Indiase Anand Prakash $5000 verdiend.

Uber betaalt mensen voor het opmerken en doorspelen van kwetsbaarheden en bugs in het systeem. De Indiër ontdekte dat door een ongeldige betaalmethode te selecteren aan het einde van een taxirit, hij niets hoefde te betalen. Normaal gesproken betaalt een klant cash of met betaalkaart. Maar Anand vond dus een manier om dit te omzeilen.

Het bleek dat een bug te zijn die zowel in Amerika als India gebruikers in staat stelde gratis ritjes te boeken. In andere landen is het beveiligingslek niet expliciet getest. Men gaat er vanuit dat het overal ter wereld werkte. Inmiddels is het beveiligingslek gedicht en kunnen klanten geen gratis taxiritten meer bestellen. Uber stelt nog steeds $5000 in het vooruitzicht voor eenieder die kwetsbaarheden in hun software ontdekt.

Uber in het nieuws

Het is niet de eerste keer dat Uber deze week in het nieuws is vanwege hun software. Eerder bleek namelijk dat Uber actief overheidscontroles heeft willen omzeilen middels speciale algoritmes in hun programma. Deze methode wordt volgens Uber inmiddels niet meer gebruikt om de autoriteiten om de tuin te leiden. Volgens Uber was het systeem  onder meer bedoeld om chauffeurs te beschermen tegen vervelende en mogelijk gevaarlijke klanten.

Uber ontdekte echter dat het ook mogelijk was om de software in te zetten voor het bedonderen van inspecteurs en ambtenaren. Deze inspecteurs verrichten steekproefsgewijs controles om te zien of Uber zich aan afspraken houdt op gemeentelijk niveau. Vooral UberX en Uber Pop hebben de afgelopen jaren flink onder vuur gelegen vanuit overheden. Uber Pop is inmiddels bijna overal uit het straatbeeld verdwenen, maar er zijn nog altijd spanningen tussen Uber, overheden en de reguliere taxi-branche.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past