Gele Uber Taxi

Taxidienst Uber weer in opspraak wegens ICT vernuft

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 15 seconden

Er is gebleken dat vervoersbedrijf Uber enkele jaren gebruik heeft gemaakt van geheime software om controles van de autoriteiten te ontlopen. Overheden zetten namelijk inspecteurs in om te kijken of Uber zich aan geldende afspraken houdt. In sommige steden mag Uber bijvoorbeeld niet actief zijn, en overheidscontroleurs proberen Uber-ritjes te bestellen om te kijken of de dienst echt uit de lucht is.

Middels de software kon Uber lange tijd uit het vizier van inspecteurs blijven, terwijl ze in de tussentijd de regels overtraden door illegale taxiritten aan te bieden. Uber gebruikte speciale software waarmee overheidsinspecteurs geïdentificeerd werden die een Uber bestelden. Vervolgens werden deze inspecteurs uitgesloten van ritjes. Deze software droeg de naam Greyball.

Hoe werkt Greybal precies?

Uber gebruikte creditcardgegevens van gebruikers om een profiel te maken, om mogelijke ambtenaren te identificeren. Deze informatie werd gecombineerd met het gedrag van gebruikers. Verdachte handelingen waren bijvoorbeeld het vaak openen en sluiten van de Uber-app. Uber ging zelfs zo ver om de sociale media af te struinen om mogelijke controleurs op te sporen en te weren van haar dienst. Al deze informatie werd gecombineerd en verwerkt in de applicatie om overheidscontroleurs te identificeren en te weren.

Uber claimt dat Greybal ingezet werd om gebruikers te identificeren die de gebruiksovereenkomst van Uber schonden. Van origine was dit systeem geïmplementeerd om chauffeurs te beschermen, bijvoorbeeld tegen agressieve klanten, maar Uber merkte al snel dat ze er ook overheidscontroles mee konden manipuleren. Hedendaags zou het programma en bijbehorende algoritme niet meer gebruikt worden.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past