BBC News start mirror van website op het dark web tegen internetcensuur

bbc news website

De BBC heeft een mirror van zijn nieuwswebsite uitgebracht, om het voor mensen in onderdrukte landen makkelijker te maken om wereldnieuws te volgen. De website kan bezocht worden met de Tor-browser en heeft als doel om het gevecht tegen internetcensuur aan te gaan. Het dark web staat erom bekend dat het vooral gebruikt wordt door criminelen, om bijvoorbeeld drugs te verhandelen. Het kan echter ook gebruikt worden om censuur te omzeilen in landen waar inwoners geen toegang hebben tot bepaalde websites.

Tor-mirror

Tor staat voor The Onion Router. De BBC heeft een .onion-mirror van zijn nieuwswebsite uitgebracht die gebaseerd is op de internationale variant van BBC News en voor iedereen bereikbaar is via de url: bbcnewsv2vjtpsuy.onion. Via deze url wordt de verbinding end-to-end versleuteld, waardoor het moeilijker is om de website te vervalsen. Ook blijft de identiteit en de locatie van de Tor-gebruiker onbekend, doordat het Tor-verkeer over een zeer ingewikkelde route over het internet verstuurd wordt. Om de .onion-url van BBC News te bezoeken heb je een Tor-browser nodig, of een browser die een Tor-functie heeft, zoals Brave.

Internetcensuur tegengaan

De BBC meldt dat landen als Iran, China en Vietnam in het verleden al geprobeerd hebben om de BBC-website te blokkeren. Via de mirror op het dark web kunnen inwoners van landen die bepaalde websites blokkeren, toch toegang krijgen tot onafhankelijk wereldnieuws.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen