Donald Trump giving speech

Amerikaanse staatshackers zouden ingebroken hebben op Iraanse raketsystemen

Laatst bijgewerkt: 24 juni 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

The Washington Post meldt op basis van bronnen dat het Amerikaanse leger Iraanse raketsystemen onklaar zouden hebben gemaakt. De bronnen werken bij het Amerikaanse Cyber Command, de digitale tak van het leger. De aanval werd niet publiekelijk bekendgemaakt, maar zou al weken of zelfs maanden in voorbereiding zijn geweest.

Uitschakeling in opdracht van Trump

Afgelopen donderdag zou president Trump het sein hebben gegeven om de aanval uit te voeren. De bronnen binnen het Amerikaanse leger laten weten dat ze het systeem uitgeschakeld hebben en dat het niet gemakkelijk meer hersteld zou kunnen worden door Iran. Het gehackte systeem wordt gebruikt om het lanceren van raketten van het Iraanse leger te regelen.

Spanningen tussen Amerika en Iran

Er zijn al langere tijd oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Vorige week schoot het Iraanse leger een Amerikaanse drone uit de lucht, waarna president Trump een fysieke aanval op Iran voorbereidde. Deze actie werd op het laatste moment afgeblazen.

De VS heeft onlangs een wet aangenomen, waarbij bepaald is dat het land staatshackers mag inzetten voor aanvallen op andere landen. Eerder waren er ook al geruchten over het inzetten van hackers vanuit het Amerikaanse leger. Toen ging het om het installeren van malware binnen het elektriciteitsnetwerk van Rusland.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen