ACCC spant rechtszaak aan tegen Facebook wegens ‘misleidende’ VPN-dienst

Voorzittershamer op een bureau

De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), de Australische tegenhanger van de Autoriteit Persoonsgegevens, gaat de juridische strijd aan met Facebook. De toezichthouder is van mening dat Facebook Australische gebruikers heeft misleid door de gratis VPN-dienst Onavo Protect aan te bieden. In werkelijkheid verzamelde de app allerlei gegevens waar Facebook op zijn beurt geld mee verdiende.

Dat schrijft de ACCC in een persverklaring.

Onavo Protect was zogenaamd een gratis VPN-dienst

Tussen februari 2016 en oktober 2017 bood Facebook, samen met dochterondernemingen Facebook Israël en Onavo, in Australië de app Onavo Protect aan. Deze app zou gebruikers helpen om hun persoonlijke gegevens te beschermen en privé te houden. Onavo Protect, dat met deze beschrijving feitelijk als een Virtual Private Network of VPN fungeerde, was anderhalf jaar lang gratis te downloaden in de Google Play Store en App Store van Apple.

In werkelijkheid deed Onavo Protect helemaal niet wat ze beloofde. Integendeel: de app verzamelde zoveel mogelijk persoonlijke informatie van gebruikers om deze door te spelen aan Facebook. Volgens de ACCC gaat het om informatie zoals het surfgedrag van gebruikers, de apps die ze op hun smartphone hadden geïnstalleerd en de tijd die ze daar dagelijks aan besteedden. Deze data belandde op de afdeling die onderzoek doet naar potentiële overnamekandidaten van start-ups.

‘Facebook maakt zich schuldig aan misleiding’

Volgens ACCC-bestuursvoorzitter Rod Sims maakte Facebook zich schuldig aan misleiding. Onavo Protect werd gepromoot als applicatie om je gegevens beschermd, geheim en privé te houden. In praktijk was het niets meer dan een tool om zoveel mogelijk data van gebruikers te vergaren. “Door middel van Onavo Protect verzamelde en gebruikte Facebook de zeer gedetailleerde en waardevolle persoonlijke activiteitengegevens van duizenden Australische consumenten voor zijn eigen commerciële doeleinden, die volgens ons volledig in strijd zijn met de belofte van bescherming, geheimhouding en privacy die centraal stond bij de promotie van deze app”, zegt Sims.

De bestuursvoorzitter is niet te spreken over de praktijken van Facebook, omdat het bedrijf het vertrouwen van Australische consumenten schond. Op de website van Onavo Protect stond dat de app gebruikersdata zou “opslaan, meten en beschermen”. Advertenties op Facebook suggereerden dat Onavo Protect persoonsgegevens “veilig en geheim” hield. Niets van waar, zo meent de ACCC.

“Consumenten maken vaak gebruik van VPN-diensten omdat ze zich zorgen maken over hun online privacy, en dat is wat dit Facebook-product beweerde te bieden. In feite heeft Onavo Protect aanzienlijke hoeveelheden van hun persoonlijke activiteitengegevens rechtstreeks naar Facebook doorgespeeld. Wij zijn van mening dat het gedrag de Australische consumenten de mogelijkheid ontnam om een geïnformeerde keuze te maken over het verzamelen en gebruiken van hun persoonlijke activiteitgegevens door Facebook en Onavo Protect.”

ACCC stapt naar de rechter voor een schadevergoeding

Onavo Protect is niet langer beschikbaar in Australië. In 2018 verwijderde Apple de applicatie uit de App Store, omdat het informatie verzamelde over andere apps voor marketingdoeleinden. In 2019 verwijderde ook Google de app uit de Play Store. Datzelfde jaar stopte Facebook met de verdere ontwikkeling en ondersteuning van de app.

Volgens de ACCC gebruikten 270.000 Australiërs Onavo Protect tussen februari 2016 en oktober 2017. Ook al is dat inmiddels een hele poos geleden, toch laat de toezichthouder het er niet bij zitten. Ze stapt naar de federale rechtbank om een schadevergoeding te eisen van Facebook en de betrokken dochterondernemingen. Welk bedrag de toezichthouder in gedachte heeft, laat ze in het midden.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen