donorregister folder

6,9 miljoen formulieren uit het Donorregister op straat

Laatst bijgewerkt: 11 maart 2020
Leestijd: 1 minuut, 42 seconden

In een Kamerbrief van dinsdag schrijft minister Hugo de Jonge dat er twee externe harde schijven met informatie uit het donorregister zijn kwijtgeraakt. Op de harde schijven zouden 6,9 miljoen donorformulieren uit het donorregister staan uit de periode 1998-2010. Het is niet bekend waar de schijven nu zijn.

Ontdekking lek

Het CIBG kwam tot de ontdekking van het lek toen zij het papieren archief van het donorregister wilde gaan vernietigen. De harde schijven bevatten namelijk een kopie van dat archief. In de kluis waar de harde schijven zouden moeten liggen waren zij niet meer te vinden. Het CIBG geeft aan dat de schijven hoogstwaarschijnlijk niet beveiligd zijn met een wachtwoord. Toch geven ze ook aan dat het risico op identiteitsfraude laag is omdat er geen aanwijzingen zijn dat de schijven in verkeerde handen zijn beland. De Jonge schrijft in de kamerbrief ‘tot op heden heb ik geen signaal ontvangen van onbevoegde kennisname van de gegevens op de externe harde schijven.’

Gevoelige persoonsgegevens

Het gaat om een enorme hoeveelheid persoonlijke informatie waarvan ze op het moment niet weten wie het in handen heeft. De 6,9 formulieren bevatten informatie van iedereen die zich tussen 1998-2010 registreerde in het donorregister of een wijziging wilde aanbrengen. Op de formulieren zijn persoonlijke informatie als voor- en achternaam, geboortedatum, Burgerservicenummers en adresgegevens te vinden. Daarnaast is in de gegevens uiteraard ook te vinden of deze personen hun organen na hun dood willen doneren of niet. Met deze hoeveelheid persoonlijke gegevens zouden criminelen op grote schaal identiteitsfraude kunnen plegen.

Nieuwe Donorwet

Hoewel het er dus op lijkt dat de schijven niet in verkeerde handen terecht zijn gekomen, schaadt het wel het vertrouwen van de burger. De minister schrijft:  ‘het is echter uitermate belangrijk dat het publiek, aan de vooravond van het van kracht worden van de nieuwe Donorwet op 1 juli aanstaande, kan vertrouwen op een zorgvuldige en goed beveiligde omgang met persoonsgegevens door het Donorregister. Dat vertrouwen kan door een datalek geschaad worden.’

Het lek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en daarnaast zal de Auditdienst Rijk (ADR) een onafhankelijk onderzoek starten.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen