Monitor in ziekenhuis

Groot aantal zorgwebsites gebruikt onveilige verbinding

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

Uit onderzoek van de Open State Foundation blijkt dat een groot deel van de websites in de zorg slecht beveiligd zijn. Slechts 39 procent van alle zorgwebsites gebruikt HTTPS. Een deel daarvan dwingt HTTPS niet af bij gebruikers. Het totaal aan slecht beveiligde zorgwebsites komt daarom uit op 69 procent.

Gevoelige gegevens beveiligen

Wanneer websites gevoelige persoonsgegevens, zoals BSN-nummers, verwerken is versleuteling met HTTPS verplicht. Op die manier is het moeilijker voor criminelen om de data te onderscheppen en uit te lezen.

Betere beveiliging zorgwebsites noodzakelijk

De uitslag van het onderzoek van de Open State Foundation toont ook welke websites gemiddeld het slechts zijn beveiligd. Het gaat dan om websites van verloskundigen, fysiotherapeuten en aanbieders van geestelijke gezondheidszorg. Bij deze zorgverleners gebruikt slechts 34 procent een HTTPS verbinding. Ziekenhuizen heb hun beveiliging over het algemeen beter voor elkaar. In het onderzoek zijn 108 websites van ziekenhuizen bekeken. Driekwart daarvan hanteert een HTTPS-verbinding. Op dit moment heeft twee derde van de huisartsen HTTPS-versleuteling op zijn website.

Overheidssites vaker beveiligd middels HTTPS

Eerder al nam de Open State Foundation de versleuteling bij websites van de overheid onder de loep. Daarbij kwamen zij tot de conclusie dat 66 procent van de overheidssites gebruik maakt van een HTTPS-verbinding. Hierin is een duidelijke stijging te zien. In december voldeed 50 procent van de overheidssites aan de veiligheidseis van de onderzoekers.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past