VGZ gebouw

Zorgverzekeraars VGZ en Menzis overtreden privacywet

Laatst bijgewerkt: 5 november 2019
Leestijd: 1 minuut, 17 seconden

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bekend gemaakt dat zorgverzekeraars VGZ en Menzis beide de privacywet hebben overtreden. De AP heeft de verzekeraars in 2018 een dwangsom opgelegd. Menzis voerde de veranderingen niet op tijd door en moest daarom begin 2019 €50.000 betalen aan de AP. Inmiddels zouden alle aanpassingen zijn gemaakt en voldoen de verzekeraars weer aan de regels.

Marketingpersoneel kon bij medische gegevens

Het AP keek in hun onderzoek naar de vier grootste zorgverzekeraars. Ze onderzochten wie er toegang hadden tot de medische gegevens van verzekerden en of die gegevens werden gebruikt voor marketingdoeleinden. Hoewel dit laatste bij geen van de verzekeraars het geval bleek, hadden de marketingmederwerkers van Menzis en VGZ wel toegang tot de medische gegevens van verzekerden. Er is niet vastgesteld dat deze gegevens vervolgens ook voor marketingdoeleinden zijn gebruikt. Na deze ontdekkingen heeft de AP een dwangsom aan beide bedrijven opgelegd. De VGZ voerde de veranderingen op tijd door. Menzis had begin dit jaar nog niet alles op orde waardoor de AP de boete heeft geïnd.

In strijd met de AVG

Sinds de AVG in 2018 van kracht is gegaan zijn er strengere regels omtrent het beveiligen van persoonsgegevens. Bedrijven moeten er voor zorgen dat niet zomaar iedereen in een bedrijf toegang heeft tot de persoonsgegevens van klanten. Wanneer een bedrijf dit niet op orde heeft kunnen ze hiervoor bestraft worden.

Wanneer marketingmedewerkers toegang hebben tot medische informatie is het niet vreemd dat de angst ontstaat dat deze informatie wordt toegepast om gericht te adverteren. Dergelijke methodes worden gezien als een wrede inbreuk op je privacy.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen