Zoekveld op tablet

Zoekmachine toont wachtwoorden uit tientallen grote datalekken

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 4 seconden

RTL Nieuws stuitte na een tip op een nieuwe zoekmachine die wachtwoorden toont van 1,4 miljard e-mailadressen. Vorige week kwam er ook al zo’n zoekmachine in het nieuws, Gotcha, maar deze toonde alleen de eerste paar karakters van de wachtwoorden. De nieuwe zoekmachine, waarvan de naam niet genoemd wordt, toont hele wachtwoorden, en ook het wachtwoord van andere mensen kan opgezocht worden.

Datalekken

De wachtwoorden komen uit de Breach-Compilation database en zijn afkomstig van tientallen grote hacks van de afgelopen jaren, bijvoorbeeld van lekken bij LinkedIn, DropBox, Playstation en eBay. Uit verschillende testen blijkt dat sommige van de wachtwoorden nog steeds gebruikt worden, ondanks dat veel van de wachtwoorden in de database al vrij oud zijn. De bezoeker van de website kan een e-mailadres invullen en de website toont dan alle gehackte wachtwoorden gekoppeld aan dat e-mailadres. De lijst bevat ook miljoenen wachtwoorden van Nederlanders en zelfs van Tweede Kamerleden en de belastingdienst.

Geld betalen voor verwijdering

De beheerder van de website vraagt minstens 10 dollar aan cryptomunten voor het verwijderen van een wachtwoord van de website. Het is onbekend of er mensen zijn die de beheerder ook daadwerkelijk betaald hebben. RTL Nieuws raadt af om op zoek te gaan naar de website, omdat de website inmiddels de processorkracht van bezoekers lijkt te gebruiken om cryptomunten te genereren.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past