Hugo de Jonge

Zes beslissingen van tuchtcommissie Stichting Kwaliteitsregister Jeugd gelekt

Laatst bijgewerkt: 25 juni 2019
Leestijd: 1 minuut, 7 seconden

Zes niet-geanonimiseerde beslissingen van de tuchtcommissie van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) zijn onder ogen gekomen van mensen die daar niet toe bevoegd waren. Eerder deze maand werd al bekend dat minstens één zo’n beslissing verstuurd was naar een bedrijf dat een nieuwe website aan het bouwen was voor de stichting. Het ging daarbij om een tuchtzaak over een zorgprofessional, die per ongeluk online kwam te staan. In dat document stonden de naam en de woonplaats van de professional, en ook namen van kinderen.

Zes documenten

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat het om zes beslissingen gaat die niet geanonimiseerd waren. Een woordvoerder van de SKJ heeft dit bevestigd. Het bedrijf dat bezig was met het bouwen van een nieuwe website, had de documenten opgestuurd gekregen om een online bibliotheek te bouwen, waarin een overzicht komt te staan van beslissingen van het tuchtcollege. Deze documenten zijn normaal gesproken geanonimiseerd, waardoor er geen namen in staan.

Betrokkenen geïnformeerd

Bij het SKJ kunnen mensen die klachten hebben over een zorgprofessional een tuchtprocedure starten. De niet-geanonimiseerde beslissingen kwamen onder ogen van een klager, die de informatie deelde met een journalist en een advocaat. De woordvoerder van de SKJ zegt dat alle betrokkenen inmiddels geïnformeerd zijn en dat de testsite waar de beslissingen op stonden offline gehaald is.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen