Yahoo Kantoor

Slachtoffers Yahoo datalekken spannen rechtszaak aan

Laatst bijgewerkt: 10 december 2020
Leestijd: 1 minuut, 9 seconden

Tussen 2013 en 2016 zijn er tijdens drie inbraken op het Yahoo netwerk veel gegevens gestolen. Slachtoffers van deze datalekken spannen een rechtszaak aan tegen Yahoo. Hoewel de internetgigant nog heeft geprobeerd de zaak te voorkomen, heeft een Amerikaanse rechter nu geoordeeld dat de rechtszaak mag doorgaan.

Datalekken pas later bekend gemaakt

Voor slachtoffers van de Yahoo datalekken was het even schrikken. Pas een hele tijd na de inbraken kregen zij meer over de Yahoo datalekken te horen. In de tussentijd waren zij er dus niet van op de hoogte dat hun gegevens in verkeerde handen waren gekomen. Volgens de rechter kunnen de eisers dus terecht een beroep doen op contractbreuk en oneerlijke claims en dat zullen zij zeker gaan doen.

Identiteitsfraude en misbruik door Yahoo datalekken

De eisers die de rechtszaak tegen Yahoo aanspannen stellen dat zij door de datalekken risico lopen op identiteitsdiefstal. Sommige eisers claimen ook dat er misbruik is gemaakt van hun gegevens. Veel van die claims werden door de rechter van de hand gewezen. Maar omdat er wel degelijk iets aan de hand is geweest, mogen zij hun claims aanpassen en toch verder procederen. Dat is een overwinning, aldus de advocaat van de eisers.

Tegenvaller voor Yahoo

Voor Yahoo, die de rechtszaak probeerde tegen te houden, waarschijnlijk een flinke tegenvaller. Het bedrijf, dat onderdeel is van Verizon, wilde niet op de uitspraak van de rechter reageren, aldus Reuters.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen