Gemeentehuis bord

Woensdag 21 maart: referendum over de ‘sleepwet’

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 12 seconden

Op woensdag 21 maart vinden de Gemeenteraadsverkiezingen plaats, maar is er tegelijkertijd een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Stemmers kunnen dan kiezen of ze voor of tegen de zogenaamde sleepwet zijn. In deze wet is onder andere vastgelegd dat inlichtingendiensten internetverkeer ongericht mogen aftappen, ook van niet verdachte burgers. Ook mag een DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen. De hele wet is hier in te zien. De wet zou in eerste instantie al per 1 januari 2018 ingaan, maar er konden niet snel genoeg leden voor een nieuwe toetsingscommissie gevonden worden. Het streven is nu dat de wet per 1 mei ingaat.

Aanvraag referendum

Het initiatief voor het aanvragen van het referendum werd genomen door vijf onafhankelijke studenten van de UvA. Zij moesten voor 16 oktober 2017 300.000 geldige handtekeningen verzamelen, om het referendum door te laten gaan. Uiteindelijk werden 417.000 handtekeningen verzameld, waarvan 384.000 volgens een steekproef geldig waren.

Het gaat om een raadgevend referendum, wat inhoudt dat een meerderheid aan tegenstemmen niet betekent dat de wet aangepast gaat worden. Het dient voornamelijk als advies aan de regering. De regering kan daarmee doen wat ze willen. Dit zal het laatste raadgevende referendum zijn dat gehouden wordt in Nederland, omdat de wet die zulke referenda mogelijk maakte eind februari afgeschaft is.

Stemming

De uitslag van het referendum is alleen geldig bij een opkomst van minstens 30% van de kiesgerechtigden. Het vermoeden is dat dit makkelijker gehaald gaat worden dan bij het referendum over Oekraïne destijds, omdat dit referendum tegelijkertijd met de Gemeenteraadsverkiezingen plaatsvindt. Op 21 maart kan er tot 21.00 uur gestemd worden voor het referendum. Rond dat tijdstip zal er ook een schatting van de uitslag bekendgemaakt worden.

Uitslag

De definitieve uitslag wordt twee dagen na de stemming bekendgemaakt door de Kiesraad. De definitieve uitslag wordt gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Als de meerderheid van de kiesgerechtigden het met de wet eens is wordt de wet vermoedelijk per 1 mei ingevoerd zonder grote veranderingen. Als de meerderheid tegen de wet is kan het parlement de uitslag links laten liggen of de wet intrekken (als een meerderheid van de kamer het daarmee eens is). De oude wet blijft dan in stand.

Meerdere regeerpartijen hebben al aangegeven dat ze de uitslag willen negeren. Ze zeggen dat de uitkomst van het referendum afgewogen moet worden tegenover de staatsveiligheid en terroristische dreiging, en dat die belangen zwaar wegen. Bij de stemming over de wet in de Tweede Kamer stemde een meerderheid voor, maar Geert Wilders is kritisch op de partijleiders die zeiden het resultaat van het referendum te willen negeren. Hoe een stemming naar aanleiding van de uitslag van het referendum gaat verlopen is dus moeilijk in te schatten.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past