Windows 10 update past stiekem privacy instellingen aan

Windows 10 Installatie-CD

Afgelopen maand heeft Windows een grote update voor versie 10 van zijn besturingssysteem uitgebracht. Het installeren van deze update (proces dat bij velen automatisch gebeurt) zorgt ervoor dat bepaalde privacy instellingen worden veranderd, niet in het voordeel van de privacy.

De grote update werd op 12 november online gezet waardoor velen de update (veelal) automatisch binnen haalden en installeerden. Na korte tijd haalde Microsoft de update echter weer weg, om later te melden dat de update tot het veranderen van bepaalde privacy instellingen in Windows 10.

De instellingen van advertising ID, Background apps, SmartScreen Filter en Sync with devices werden gereset, waardoor deze privacy ondermijnende functies automatisch weer op actief werden gezet.

verschillende apps ongevraagd te verwijderen. Het gaat onder andere om CPUID, CPU-Z en Speccy, programma’s waarmee informatie over de hardware van de computer kan worden opgevraagd en gemonitord. Enkele dagen later zou er een update zijn verschenen die de problemen weer op moest lossen, maar online reacties laten ons weten dat dit niet bij iedereen het geval blijkt te zijn.

Eerder werden er diverse apps automatisch verwijderd door een Windows update. Het ging hierbij onder andere om CPUID, CPU-Z en Speccy, programma’s waarmee informatie over de hardware van de computer kan worden opgevraagd en gemonitord.

Ook het AMD Catalyst Control Center, werd door de “November update” verwijderd. De apps worden automatisch verwijderd zonder dat Microsoft daar toestemming voor vraagt.

We kunnen hieruit concluderen dat het altijd erg belangrijk is om frequent stil te staan bij je privacy-instellingen en deze hier met enige regelmaat na te gaan.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen