Home - Nieuws (VPN en privacy) - Windows 10 gegevensverwerking is in strijd met de Nederlandse wet

Windows 10 gegevensverwerking is in strijd met de Nederlandse wet

Windows 10De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) concludeert op basis van eigen onderzoek dat de manier waarop Windows 10 gegevens van gebruikers verwerkt in strijd is met de Nederlandse wet. Gebruikers worden volgens de AP niet duidelijk geïnformeerd over welke gegevens verzameld worden en waar die voor gebruikt worden. Het verzamelen van gegevens kan alleen beperkt worden door de gebruiker, maar het kan niet helemaal uitgezet worden.

Sancties door de AP

Microsoft verzamelt gegevens over welke apps er geïnstalleerd zijn, welke sites bezocht worden in Edge en welke software gebruikt wordt. Het gaat om gegevens van vier miljoen Nederlanders die Windows 10 gebruiken. Microsoft zou van plan zijn om mee te werken aan het voorstel van de AP, zodat de gegevensverwerking past binnen de Nederlandse wet. Als ze dat niet doen kan de AP een sanctie opleggen, wat zou kunnen bestaan uit een boete.

Reactie van Microsoft

Microsoft heeft een reactie gegeven op de beschuldigingen van de AP en is het niet met alle conclusies eens. Ze zeggen bijvoorbeeld dat het bedrijf twee verschillende privacy-instellingen met elkaar verward. Een woordvoerder van Microsoft zegt dat er meegewerkt wordt door Microsoft, maar hoe en wanneer de aanpassingen doorgevoerd zullen worden is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *