WikiLeaks toont hoe makkelijk CIA onze smartphones, computers en televisies hackt

WikiLeaks billboard

Wederom een grote onthulling van klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Het platform van Julian Assange heeft een overdaad aan geheime documenten buit gemaakt met informatie over hoe de Amerikaanse CIA toegang forceert tot consumentenelektronica. Een deel van die informatie is nu naar buiten gebracht. De CIA blijkt op grote schaal toegang te hebben tot laptops, smartphones, desktops, tablets en zelfs smart TV’s. Niet alleen van consumenten in Amerika, maar ook in Europa. Via virussen, malware en door onopgemerkte beveiligingslekken in de elektronica te exploiteren kan de CIA op grote schaal informatie inwinnen en burgers bespioneren.

Amerikaanse consulaat in Frankfurt

Uit de documenten blijkt onder meer dat vanuit het Amerikaanse consulaat in het Duitse Frankfurt op grote schaal de elektronica van Europese consumenten wordt gehackt. Het is plausibel dat de CIA hierbij intensief samenwerkt en informatie deelt met andere geheime diensten, binnen en buiten de Verenigde Staten. De hackdivisie van de CIA blijkt meer dan 5000 mensen in dienst te hebben, die dagelijks bezig zijn met het hacken van elektronica.

CIA heeft toegang tot vrijwel alle elektronica

De CIA is in staat de microfoons en camera’s van onze apparatuur te activeren, zelfs als de apparatuur uitstaat. Ook kan de CIA meekijken met wat wij zelf zien op ons scherm. Berichten via WhatsApp worden bijvoorbeeld versleuteld door WhatsApp, maar de CIA kan dus direct meekijken op iemands telefoon voordat een bericht ook maar versleuteld kan worden. Ook ontvangt de CIA continu informatie over onze geografische locatie.

Er lijken geen limieten te zitten aan de diversiteit aan elektronica die gehackt kan worden. Android, iOS, Mac, Windows; de CIA lijkt manieren te hebben gevonden vrijwel overal in te kunnen. Ook staat er in de documenten dat de CIA waarschijnlijk toegang heeft tot de elektronica van auto’s, waardoor ze onder meer op afstand een auto kunnen laten remmen.

De CIA gebruikt een grote diversiteit aan methoden om de beveiliging van toestellen te kraken. Zo verstoppen ze bijvoorbeeld geheime codes in afbeeldingen die circuleren op het internet. Ook gebruikt de CIA geïnfecteerde CD’s en USB-sticks om netwerken en toestellen te kraken.

CIA in grote verlegenheid gebracht

De recente onthullingen zijn een groot gezichtsverlies voor de CIA. Het betreft het grootste lek uit de geschiedenis van de dienst. De Amerikaanse overheid verdenkt de Russen ervan een rol te spelen in het buitmaken en doorgeven van de informatie aan WikiLeaks. De afgelopen maanden bleek dat Russische hackers ook al op grote schaal de Amerikaanse verkiezingen hebben beïnvloed.

Een deel van de door WikiLeaks buitgemaakte documenten is vandaag dus gepubliceerd, maar de verwachting is dat meer onthullingen zullen volgen. In zijn totaliteit gaat het om bijna 9000 vertrouwelijke documenten.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen