Kantoorgebouw Europese Unie

Wetsvoorstel: Data techbedrijven toegankelijker voor politie

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 48 seconden

De Europese Commissie vindt dat politiediensten op dit moment niet gemakkelijk genoeg aan data techbedrijven en cloudproviders kunnen komen. De Europese Unie pleit er daarom voor om deze data voor politiediensten toegankelijker te maken. Om dit voor elkaar te krijgen zal de Europese Commissie enkele opties aan EU-ministers voorstellen. Op basis van deze opties zal een niet wetsvoorstel moeten worden vormgegeven. De EU zal daarbij onder andere de mogelijkheid voorstellen voor politie om data direct uit de cloud te kopieren, aldus EU-commissaris Vera Jourova.

Meer begrip van ministers

Tegenover persbureau Reuters verklaart Jourova: “Ik weet zeker dat in de nasleep van de recente terreuraanslagen en toenemende dreiging in Europa en meer begrip zal zijn onder de ministers, waaronder die uit landen komen waar nog geen aanslag heeft plaatsgevonden”. De betrokken ministers zullen de voorstellen van de Europese Commissie vandaag bespreken tijdens een bijeenkomst in Brussel.

Data techbedrijven toegankelijker: de drie opties

Hieronder een korte omschrijving van de diverse opties die de ministers vandaag bespreken:

  1. Autoriteiten van het ene EU-land kunnen een it-provider in een ander EU-land om bewijsmateriaal vragen. Hiervoor hoeven zij niet eerst bij de autoriteiten in het betreffende EU-land aan te kloppen. Dit is het minst indringende voorstel van de Europese Commissie.
  2. Bedrijven zijn verplicht om data af te staan wanneer de politie uit een ander EU-land hier om vraagt. Techbedrijven zijn huiverig voor deze optie omdat dit de privacy van hun klanten kan aantasten. Als politiediensten zo makkelijk bij de opgeslagen data kunnen, bestaat er een kans dat mensen en organisaties de cloud niet meer zullen gebruiken.
  3. De derde optie is het meest indringende voorstel van de EU. Dit voorstel is bedoeld voor situaties waarbij het voor autoriteiten onduidelijk is waar een server zich bevindt, of wanneer er een risico is dat gegevens verloren gaan. Het gaat hierbij nadrukkelijk om noodsituaties. Er zullen bij deze optie aanvullende maatregelen komen die de privacy van mensen beschermt.

Ook het soort gegevens die onder het nieuwe wetsvoorstel moeten vallen wordt vandaag besproken. Hierbij kun je denken aan locatiegegevens of persoonlijke communicatiegegevens. In het geval van zwaardere misdrijven zoals terrorisme moet het volgens Jourava mogelijk zijn om ook persoonlijke gegevens te gebruiken.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past