Facebook app op smartphone

Wederom app van Facebooks Onavo in opspraak vanwege verzamelen gegevens

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

Het VPN-bedrijf van Facebook, Onavo, kwam in februari ook al negatief in het nieuws toen bleek dat de Onavo Protect-app gegevens deelde met Facebook en zijn advertentiepartners. De app was bedoeld om data van gebruikers te beschermen tegen bijvoorbeeld criminelen, maar in de privacyverklaring was te vinden dat de app ook gegevens deelde. Nu blijkt de app Bolt App Lock data van andere geïnstalleerde apps te verzamelen en te delen.

Bolt App Lock

Bolt App Lock is ook van Onavo en is te installeren vanuit de Google Play Store, hoewel de app in de Nederlandse appstores nog niet beschikbaar is. De app heeft als doel om apps te kunnen vergrendelen, zodat alleen de gebruiker zelf ze kan openen. Dat vergrendelen kan door middel van een pincode, patroon of vingerafdruk.

Delen van gegevens

Technieuwswebsite TechCrunch waarschuwt dat in de voorwaarden van Bolt App Lock staat dat Onavo informatie verzamelt over je telefoon en de apps die erop staan. Deze gegevens worden vervolgens gedeeld met Facebook om diensten en producten te verbeteren.

De app wordt nog niet actief gepromoot in de Facebook-app, zoals dat bij VPN-app Onavo Protect wel het geval was. Facebook licht toe dat de app een kleinschalige test is.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past