Schoolklas tijdens les

Websites van scholen hebben vaak geen beveiligde verbinding

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 6 seconden

In augustus werd bekend dat veel websites in de zorgsector geen beveiligde verbinding gebruiken. Nu heeft Open State Foundation ook het onderzoek naar de onderwijssector afgerond en daaruit blijkt dat het in 68% van de gevallen om een onbeveiligde verbinding gaat. Dit betekent dat het eenvoudig is om de verbinding af te tappen.

Persoonlijke gegevens

Zo’n onbeveiligde verbinding is extra gevaarlijk als gebruikers gegevens moeten versturen via de website of moeten inloggen. Als er persoonlijke gegevens worden verstuurd via een website is een beveiligde verbinding verplicht, maar uit het onderzoek blijkt dus dat dit vaak niet gebeurt. Soms worden zelfs BSN-nummers en andere informatie over kinderen onversleuteld verstuurd. Ook docenten die moeten inloggen via een onbeveiligde verbinding lopen risico. Leerlingen die handig zijn met computers zouden makkelijk in kunnen loggen als een docent.

Cijfers

Basisscholen blijken het meest te werken met onbeveiligde verbindingen. Het gaat om 70% van de scholen. Bij het voortgezet onderwijs gaat het om 54%. Hogescholen en universiteiten hebben vier van de vijf keer een beveiligde verbinding. Over het algemeen scoren scholen in gemeenten in de randstad beter dan daarbuiten.

De Autoriteit Persoonsgegevens roept scholen op alsnog een beveiligde verbinding te regelen. De veiligheid van kinderen, een kwetsbare groep, heeft onze aandacht, zegt de organisatie. Ze wijzen er bovendien op dat een beveiligde verbinding makkelijk te regelen is en bovendien gratis kan tegenwoordig.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past